Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Chat GPT и началото на технологичната революция – къде сме ние?

Снимка: Pixabay

2023 г. е на път да бъде запомнена като преломна за развитието на изкуствения интелект /ИИ/. Новият безплатен чатбот на OpenAI се разпространява като пожар в мрежата и ще преобрази изцяло живота ни в близко бъдеще, прогнозират експерти. Само два месеца след като беше включен, той привлече 100 милиона потребители, превръщайки се в най-бързо растящото приложение на всички времена. Заговори се за безпрецедентна технологична революция.

Изкуственият интелект отдавна променя живота ни, но много от промените са скрити и неосъзнати. Например, той се използва в процеса на създаване на нови лекарства и добавки, които са с по-добро действие и с по-малко странични ефекти. Сега обаче хората ще започнат да имат по-пряко взаимодействие с ИИ. Например с chat GPT, можем буквално в разговорна форма да общуваме с ИИ. Едва ли обаче в близко време ИИ ще замени изцяло някои професии, по-скоро ще се превърне в наш личен асистент, който ще поема извършването на по-баналните задачи, прогнозира Христо Томов, експерт по ИИ. Като пример той сочи работата на новинарите. Вече можем да генерираме текст с ИИ, но все още трябва да му зададем какво да има в този текст. Работата на новинаря е да открие новината, да реши кое в нея е важно, а ИИ ще се заеме с тривиалната задача, като генерира първата чернова на текста. Така ще спести време, но няма да отмени новинарството. Същото е и с другите професии.

Христо Томов

Засега новите приложения на ИИ предоставят значително по-широк обем информация на разпространените езици, като английски, испански, немски и пр. "Малките“ езици, като българския, обаче леко изостават. Но не за дълго благодарение на бързия напредък на техничния машинен превод.

Въпросът е доколко ние, българите, сме готови да се справим със задаващия се технологичен взрив на ИИ?

"Според мен не сме подготвени, но бих казал, че никой не е подготвен към този момент“ – посочва Христо Томов и добавя:

"При българите има може би малко повече недоверие към новите технологии, малко по-бавно навлизане в иновациите и въвеждане на адекватни регулации в тази област. А ще бъде много важно в близкото бъдеще как регулаторните органи ще отговорят на промените, които се случват, за да балансират и предотвратят злоупотребите с новите технологии и в същото време - да предоставят достатъчно поле за използване на предимствата им. От  друга страна е добре да отбележим, че по-младото поколение е значително по-отворено към тези промени и е на световно ниво в това отношение.“

В България се полагат сериозни усилия в областта на развитието на ИИ. Те са свързани не само с широкото прилагане на съществуващите вече технологии, но и с развойна дейност в тази област. Добър пример е откритият наскоро Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, със съдействието и финансовата подкрепа на българската държава. "Целта на този институт е да твори наука на най-високо световно ниво в областта на новите технологии“ – казва Христо Томов. При това положение има ли риск възрастните хора и необразованите, които у нас не са никак малко, да останат аутсайдери на новата реалност?


"ИИ може да отвори вратите за тези хора. Досега са се изисквали специализирани знания, за да намерите информация в интернет. Но ИИ ще промени начина, по който работим с информацията, ще го направи достъпен за хора на всяко ниво на образование и на техническа грамотност. В момента, в който работата с такива източници на информация стане еквивалент на обикновен разговор с дадена програма, покрай напредването на тези изкуствени интелекти за обработка на естествен език, ще се смали дистанцията между по-напредналите и тези, които са по-назад“ – прогнозира Христо Томов.

ИИ може да се окаже много полезен и в борбата с разпространението на фалшивите новини, много често генерирани от самия него. "И ако сега, за да се различи фалшивата новина от истинската, е нужно човек да положи усилия, да потърси повече, да се поинтересува повече, с напредването на добър и широкодостъпен ИИ, тези проверки ще се правят автоматично. И когато попитате ИИ дали дадена информация е вярна или не, той на момента ще направи проверките и ще ви даде резултатите" – казва Христо Томов.

Вижте още:

Снимки: Христо Томов, архив
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отива в Брюксел за лидерска среща на ЕС

За трайно уреждане на конфликта ще е нужен диалог между всички страни, се подчертава в заключителното комюнике подписано от 80 страни в Швейцария на международната конференция за мир в Украйна. В документа, подкрепен от мнозинството участници се..

публикувано на 16.06.24 в 17:33

Седмицата започва с горещи температури

В понеделник  ще е слънчево, след обяд над западните масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево. След..

публикувано на 16.06.24 в 13:44
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ не дава повече ключа от управлението на друга политически сила

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората бързо. Но само при вариант, в който направим правителство. Това обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в пострадалите от градушката села в област Велико Търново...

публикувано на 16.06.24 в 12:18