Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново учебно помагало по български език специално за деца бежанци и мигранти у нас

4
Снимка: Фондация „Рийчаут”

В българското общество има една група деца, на която почти не се обръща внимание. Те често остават невидими, а в последните 10 години броят им непрестанно се увеличава. Това са децата бежанци, които са напуснали своя дом, родина, училище и приятели и са дошли в България, за да потърсят спасение и сигурност. Към тях можем да прибавим и децата мигранти, чиито родители са решили да живеят временно или за постоянно тук. Пред всички тях стои предизвикателството да научат български, за да могат да се справят в училище, да се развиват, да създават приятелства и да се интегрират успешно.

Проблемът, с който се сблъскват не само те, но и много учители, които приемат в класовете си деца бежанци и мигранти, е как се учи език без учебник и обучителни материали. Това мотивира Фондация “Рийчаут” (Reachout Foundation), да създаде пакет от образователни материали, използвайки опита си в работата с тези деца.

"Помагалото "АБВ първи стъпки" е създадено специално за децата бежанци и мигранти, за да им помага да изучават български в началния етап, когато тръгнат на училище или започнат езиков курс, тъй като до този момент повечето помагала за бежанци и мигранти са предназначени за възрастни – обяснява Кристина Гологанова, управител на фонда. – Досега в България нямаше създадена единна система, и всеки учител преценяваше как да обучава учениците си. Ние създадохме това помагало, за да задоволи нуждата от такова за учениците, които посещават образователната програма на "Рийчаут", и след като получихме подкрепа от наши партньори, успяхме да създадем продукт, който може да се ползва от широк кръг преподаватели, учители в училище, в езикови школи, курсове, които се организират от неправителствени организации, доброволци, и всеки, който иска по някакъв начин да допринесе за подпомагането на децата бежанци.“


Пакетът включва помагало и учебна тетрадка. В тях са представени 10 теми, специално подбрани и илюстрирани за деца, чрез които се учат думи, граматика и интересни факти за България. Сред тях са "Моят дом", "Моето семейство", "Моето училище", "В града", "Професии" и други от света на децата.

По време на заниманията на децата ще помагат Елена, Самир и Раиса, а също така малкият кит, вдъхновен от илюстрацията на първия български учебник – "Рибния буквар" на Петър Берон, който насочва вниманието им към особеностите на езика, които трябва да запомнят.


Помагалото ще е широко достъпно, а електронният му вариант ще е абсолютно безплатен:

"С подкрепата на Върховния комисариат за бежанците на ООН успяхме да отпечатаме 200 бройки. Тиражът е малък, защото първоначално беше предвидено да е само онлайн. Вторият тираж ще е по-голям – уточнява Кристина Гологанова. – Но основно ще го разпространяваме онлайн, за да бъде достъпно за всички – училища, учители и самите деца, защото доста деца от други държави учат в различни градове на България."

Помагалото "АБВ първи стъпки" ще бъде достъпно след около месец, след регистрация на сайта на организацията.

Снимки: Фондация “Рийчаут”

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Банско открива летния туристически сезон

Отдих, далече от тълпите в летните курорти, разходки в планината, възможности за преходи пеша или с електрически велосипеди – всичко това очаква туристите от днес в Банско. Курортът в Пирин планина ще изненада постителите си през лятото с много..

публикувано на 29.06.24 в 09:51

Фестивал на драконовите лодки в езерото Панчарево край София

На 29 и 30 юни езерото в Панчарево край София е домакин на Фестивала на драконовите лодки. През двата дни на гребната база ще се провеждат състезания с драконови лодки, които всеки може да наблюдава. Фестивалът с вход свободен..

публикувано на 29.06.24 в 09:05