Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тече процедура за признаване на българска общност в Косово

Снимка: Пресцентъра на президентството

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети районите в Косово, където живеят косовари с българско самосъзнание. Тя се срещна с представители на сдружението "Обединени българи в Косово" в Кръстец, както и с членове на „Културно-просветно дружество на българите в Жупа, Подгора и региона“, предава БТА.

В Косово няма официално признато българско малцинство, а българската общност, която е около 15 000 души, е част от населението на общините Драгаш, където тя е представена в 20 села, Призрен с 19 села,  Ораховац и Щръбце, където има 10 села с българи.

През януари 2023 г. те са внесли втора подписка в косовския парламент с искане да бъдат признати за самостоятелна общност. Йотова заяви на срещата със сънародниците, че след разговорите с косовските представители и президента Вьоса Османи, вижда в нейно лице гарант, че подписите този път няма да бъдат загубени, както се е случило през 2018 г. и ще минат през парламента. Османи е предложила, докато текат процедурите по придобиване на статут на общност, българите в Косово да имат свой представител в Консултативния съвет за национални малцинства.

Сред участниците в срещата имаше българи от Косово, завършили висше образование в България и настоящи студенти. Българската общност прие с желание и готовност да съдейства на намерението в по-големите градове да бъдат организирани съботно-неделни училища, за да може да се изучава съвременният български език. Това би помогнало и за по-нататъшното следване на висше образование в България, но и за съхраняване на традициите и културата им. На двете дружества вицепремиерът подари книги на български език.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Град Русе е на фокус в Дните на България в Канада

За пети път в Британска Колумбия ще се проведат Дни на България в Канада, съобщи за БНР Генералният консул на страната ни в Торонто Велислава Панова . Събитието е на 19 април, като за първи път ще бъде домакинствано от град Салмън Арм. Панова..

публикувано на 19.04.24 в 05:55

Български деца написаха свои закони в столицата на щата Тексас

Ученици от Първо българско училище “Елин Пелин“ – клон в Остин, Тексас, написаха свои закони на занятие по повод 16 април – Деня на Търновската конституция, стана ясно от публикация във фейсбук. “Всички хора правят смешки”, “Всяко дете..

публикувано на 18.04.24 в 18:48

Може да се подават заявления за гласуване в чужбина на 9 юни

До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване извън страната за двата вида избори - за европарламент и за Народно събрание, които ще се произведат на 9 юни. Това става известно от решение на Централната избирателна комисия...

публикувано на 18.04.24 в 17:26