Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С конски надбягвания отбелязваме Тодоровден

Снимка: БГНЕС

Православните християни днес отбелязват Тодоровден, известен още като Конски Великден. Според традицията конете се захранват, а след това се правят конски надбягвания, наречени кушии. Замесва се също Тодоров хляб, върху който се поставя стилизирана свещена фигура на подкова и на конска глава.

В иконографията и в народния календар Св. Теодор Тирон е представен като конник змееборец, което показва неговата победа над езичеството. “Това е свързано с прабългарския етнически елемент при създаването на единната българска народност. Прабългарите са били конен, войнствен народ, и оттам идва връзката на празника Тодоровден с почитането на коня – символ на небесното начало и на слънцето, който се приема за космически посредник между долния и горния свят”, казва Илия Вълев от Института за етнология и фолклористика към БАН.

В София празникът ще бъде почетен с тържествен ритуал и конни състезания в кв. “Бенковски”, а президентът Румен Радев ще бъде гост на празника в пловдивското село Царацово.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Хоро при извора" във Велинград – когато традицията извира от сърцето на Родопите

За поредна година Велинград кани всички почитатели на българския фолклор да се хванат на хоро край прочутите минерални извори на града. На 12 и 13 юли централният площад на Велинград ще се огласи от звуците на гайдите и тъпана по време на събитието "..

публикувано на 12.07.25 в 09:20

Вампирите по нашите земи не са от вчера. Кой е българският?

Всеки у нас още в детството си е чувал страховити истории за опасни вампири , които бродят в мрака и всячески се опитват да напакостят на хората. Днес тези мрачни дихания са ни познати най-вече от начина, по който ги пресъздават авторите на романи и..

публикувано на 28.06.25 в 08:05

За обредната храна в традиционната ни култура

Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..

публикувано на 14.06.25 в 13:15