Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украинската армия отстъпва организирано в Бахмут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинското военно командване вероятно е заповядало ограничено тактическо изтегляне от град Бахмут, който по думите на президента Володимир Зеленски се превърна в "болезнена и трудна" точка на битката за Донбас. Базираният в САЩ Институт за изследване на войната – ISW съобщи, че заради разрушаването на железопътния мост над река Бахмутка украинските военни са се изтеглили от североизточната част на разрушения град и района на гара Ступки. Твърде рано е да се твърди, че украинските части са решили окончателно да се изтеглят от Бахмут. Те остават на западния бряг на реката, уточняват от ISW. В института са убедени, че дори да се изтеглят от Бахмут, украинските части ще го направят постепенно, като максимално изтощават руското настъпление.

Собственикът на паравоенната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин се оплака в Телеграм, че частната му армия изпитва недостиг на боеприпаси и предупреди, че ако бъдат принудени да се оттеглят от Бахмут, целият руски фронт ще рухне, съобщи REUTERS.

Германският канцлер Олаф Шолц каза пред CNN, че ще има последици, ако Китай изпрати оръжия на Русия за войната в Украйна. Но той изрази оптимизъм, че Пекин няма да направи това. 

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която беше гост на Шолц в двореца Мезеберг, допълни, че ЕС засега не разполага с доказателства, че Китай обмисля доставяне на оръжия на Русия, посочва DPA.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи в сряда за 7 най-южни области на България

В сряда , 29 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 13°, в София 9°. През деня ще има разкъсана облачност с превалявания. Главно в Южна България има условия за интензивни явления и градушки. Максималните температури ще са от..

публикувано на 28.05.24 в 19:40

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00
Съветът на Европа

Отчетен е напредък на България срещу прането на пари

След 2022 г. България подобрява работата срещу прането на пари и финансирането на тероризма, посочва доклад на комисията на Съвета на Европа. Данните показват, че страната постига напредък по 10 от 12 показателя. Същевременно по нито един от..

публикувано на 28.05.24 в 16:01