Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картините на Дечко Узунов доказват непреходната стойност на изкуството

10
Снимка: БГНЕС-архив

"Изкуството е нещо, без което не може да има култура, развитие, а не може да има и цивилизация. Без изкуството животът ще бъде празен, без красота, без възторзи, обеднял ще е този живот. Предпочитам да бъда художник, отколкото президент" – казва един от най-добрите майстори на четката у нас, проф. Дечко Узунов (1899-1986).

На 22 февруари се навършиха 124 години от неговото рождение, а това е повод да посетим галерията-музей "Дечко Узунов". Тя се помещава в ателието на бай Дечко, както са го наричали неговите колеги и приятели, на бул. "Драган Цанков" 24 в София. Във фонда към нея има общо 13 хил. творби на художника, като голяма част от тях са малки рисунки, скици, най-различни проекти. В момента там са изложени 20 живописни платна на Дечко Узунов, посветени на темата за алафрангата, или декоративните ниши, които красили интериора на заможните къщи у нас през 19 век.

Дечко Узунов посвещава голяма част от работата си на портретната живопис. Той създава абсолютни шедьоври още в началото на творческия си път. Сред тях е "Белия Масалитинов" – портрет на актьора Николай Масалитинов, който е сравняван с най-изтънчените абстрактни картини на века. Използваната техника "бяло върху бяло" е определяна като най-трудната задача в живописта. А прочутият "Детски портрет" на художника няма аналог в европейското изкуство, затова съвременниците му го признават за най-добрия портретист на своето време.

Приживе Дечко Узунов пътува в Париж и се среща с Пикасо, получава диплома от Международното изложение през 1937 г. и от Ватикана, за фреските си в Българския павилион там. Само на 38 години, Дечко Узунов вече е университетски професор и председател на Съюза на художниците. Картините му обикалят Берлин, Мюнхен, Лайпциг, Нюрнберг, Виена, Атина, Пирея, Солун, Виена, Будапеща, Ню Йорк, Венеция. В родината си е избран за ректор на Художествената академия.

След кончината на Дечко Узунов (1986 г.), неговите наследници даряват голяма колекция от картините на Столичната община и с тях се обособява своеобразен музей на негово име. "В ателието той е рисувал на втория етаж, а на първия в тази къща той винаги е имал една малка своя изложба, където е събирал приятели, съмишленици за различни празници", разказва Аделина Филева, директор на СГХГ (Софийска градска художествена галерия):

"Който посети ателието сега, ще види, че има и роял, поставен за музикантите, изобщо всичко е било много артистично. През 2016 г. предоставиха ателието за стопанисване на СГХГ. Тогава ние решихме, че трябва да се погрижим цялостно за това място. Направихме пълен ремонт, реставрирахме оригиналните мебели на първия и на втория етаж. След това подредихме ателието, където е работил и сега то може да бъде разгледано. Тук с колегите разработихме няколко програми, така че поне през три месеца да има различни художествени рубрики и публиката да вижда и усеща личността на Дечко Узунов. Винаги за 22 февруари правим една изложба с негови творби. В галерията има много от скулптурите, които е получавал като подаръци. Една от тях е на забележителния наш скулптор Валентин Старчев и също е тук в двора. В музея на Дечко Узунов представяме често и изложби, свързани с неговите ученици. Сред последните представени негови ученици са Иван Б. Иванов, Дора Кънчева, Калина Тасева и много други, а той е работил с различни поколения художници."

Самият Дечко Узунов, освен с живописните платна, остава в историята с много разностранно творчество. Освен с илюстрация и графика, с натюрморти и исторически сцени, Дечко Узунов твори и в монументално-декоративна живопис. Негово дело са стенописи в казанлъшката църква "Свети Йоан Предтеча", в Народната опера, в Народния театър, в НДК и част от витража в Съдебната палата в София. Той прави и илюстрации към книги от различни жанрове (например на Ангел Каралийчев, Чичо Стоян, Йордан Стубел, Емилиян Станев), създава декорите и костюмите за театрални и балетни постановки” – казва Аделина Филева:

"Дечко Узунов, освен преподавател в Художествената ни академия и председател на Съюза на художниците ни, завеждал и Международния отдел на художниците. След това е поканен да стане президент, а по-късно и почетен президент на Международната асоциация за пластични изкуства (AIAP) към ЮНЕСКО и много дълго остава на тази позиция. Това е художник, който много е пътувал, участвал в различни експозиции. Негови творби има в галерии в Западна Европа и на Балканите. Като млади художниците от неговото поколение много общували и си разменяли картини. Затова Дечко Узунов е един от най-познатите и в чужбина български художници".

Чуйте повече от звуковия файл:

Снимки: БГНЕС-архив, Facebook/Галерия-музей Дечко Узунов

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37