Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в румънското градче Търговище имат музей и заедно отбелязват традиционните празници

Конският Великден в Търговище Снимка: Facebook/Asociatia Balgarski Izvori

"Матей войвода" – така се казва кварталът на етническите българи в румънския град Търговище. Тук живее българска общност от близо 700 души, обединена от асоциация „Заедно“. В сградата на асоциацията е подреден и своеобразен музей на българите в града, който пази спомени за първите 57 български фамилии, заселили се в окръг Дъмбовица преди 171 години, съобщава БТА.

В музея са изложени стари документи, предмети от бита и народни носии. Риза с везани рози на 100 години, снимка на първата бензиностанция в българския квартал от 1930 г., конска сбруя от 1910 г., седло от 1935 г. са само част от експонатите. Списък на общината дава информация колко са били румънците с български корени през 1940 г. и какво е било тяхното семейно положение и имотно състояние.

"Когато се заселили в окръга, българите станали известни с отглеждането на зеленчуци и традиционната българска баница, която за разлика от румънската е солена", разказват за БТА създателите на музея. Той отваря врати на символична дата – 30 ноември, когато се отбелязва Денят на българите в Търговище. 

От сайта на асоциация „Заедно“ научаваме още, че към края на 1854 българските преселници, заедно с местни жители, направили основен ремонт на църквата "Св. Нифон” и създали гробище върху дарени земи. А през 1890 г. свещеникът Николае Григоре Арама създава смесено училище № 3, което впоследствие се премества на ново място, дарено от индустриалеца Джоузеф Самуили.

Според последните данни на румънския Национален статистически институт, етническите българи в Румъния са 5 975 души.

По думите на българския депутат в румънския парламент Георги Наков, отношенията между България и Румъния се развиват много добре, както в икономически, така и в културен план.

"Мисля, че в момента се вижда доста ясно изразено българско национално самосъзнание в Румъния – отбеляза Георги Наков пред колегата ни Владимир Митев, в специално интервю за Радио България. – То пролича и при честванията по повод 3 март 2023 г. В същата седмица се проведе и празникът на кукерите (т.нар. кучи) в Брънещ и Конският Великден в Търговище. Малко преди това беше отпразнуван и Трифон Зарезан в село Извоареле. Общностите в Бълени Сърби и Търговище са по-близки географски, но Извоареле е съвсем различна. В Банат сме няколко общности, но сме част от едно и също българско национално малцинство."

Празниците укрепват не само официалните отношения между Румъния и България, но и между самите граждани, изтъкна още Георги Наков. Думите му се потвърждават и от посланик Радко Влайков, който по време на приема в посолството за националния ни празник 3 март в Букурещ посочи "Ние, българи и румънци, се преоткрихме".

В следващите дни очаквайте още интересни подробности за отношенията между България и Румъния в интервютата на Владимир Митев за Радио България.

Още за българските общности в Румъния:


Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook/zaedno.ro, Facebook/Asociatia Balgarski Izvori
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Културният ни институт в Будапеща представя художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф"

В Българския културен институт в столицата на Унгария - Будапеща, тази вечер от 18:00 ч. ще бъде открита изложба на художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф". Експозицията ще бъде открита от Андраш Какоцки – изкуствовед, директор на..

публикувано на 26.03.24 в 08:15

Деница Тодорова с дебютна изложба в България

Изкуството често пъти е онзи универсален език, който ни доближава един до друг и събира в един миг на съзерцание миналото, настоящето и бъдещето. Такова е изкуството на Деница Тодорова, която след 20 години живот и работа в чужбина и множество..

публикувано на 25.03.24 в 10:25

Вицепрезидентът празнува Тудорица сред българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на празника Тудорица - Конски Великден, честван от българите в румънския град Търговище. Ритуалът е част от културното наследство на сънародниците ни в Румъния. Обичаят бе отбелязан с парад на конете и фолклорна..

публикувано на 23.03.24 в 16:17