Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При визитата на сръбския президент в Босилеград са задържани двама българи

Босилеград
Снимка: Кирил Фалин

Българският генерален консул в Ниш Димитър Цанев е уведомил българското външно министерство за неприятни инциденти при посещението на сръбския президент Александър Вучич в населената с българи сръбска община Босилеград, предава БТА. 

По време на събитието на 11 март полицията в Босилеград е привикала и задържала с часове Димитър Димитров Треперски, дългогодишен активист за правата на българите в града, и учителката Даниела Михайлович. Така властите са попречили да бъдат издигнати плакати и връчено писмо на Вучич с искания на малцинството в региона.

В словото си пред гражданството Вучич е обещал подобряване на пътната инфраструктура, инвестиции в туризма и откриването на завод с 200 нови работни места. 

Още от категорията

Българите в Гора пазят езика и културата си, но имат нужда от подкрепа – I част

Българите в Албания, признати за национално малцинство през 2017 г., живеят както в по-големите градове на страната, така и в по-малки населени места, някои от които разположени в труднодостъпни планински райони. Такъв е случаят със селата в..

публикувано на 16.02.24 в 14:25

Потомци на българи в Аржентина посрещнаха изследователския кораб НИК 421

Потомци на българи посрещнаха българския военен научноизследователски кораб “Св.св. Кирил и Методий” - НИК 421 в аржентинския град Комодоро Ривадавия. Там има голяма общност от наследници на преселници от България. Тяхното местно дружество също има за..

публикувано на 16.02.24 в 09:33

Българската емиграция в САЩ представи своето културно-историческо наследство в Конгреса на Индиана

Българска делегация направи първо по рода си посещение в Конгреса на Индиана в САЩ. Целта бе да се представи историята и постиженията на българската емиграция в Индиана пред конгресмените. Значителна част от културно-историческото наследство в Индиана е..

публикувано на 15.02.24 в 09:19