Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При визитата на сръбския президент в Босилеград са задържани двама българи

Босилеград
Снимка: Кирил Фалин

Българският генерален консул в Ниш Димитър Цанев е уведомил българското външно министерство за неприятни инциденти при посещението на сръбския президент Александър Вучич в населената с българи сръбска община Босилеград, предава БТА. 

По време на събитието на 11 март полицията в Босилеград е привикала и задържала с часове Димитър Димитров Треперски, дългогодишен активист за правата на българите в града, и учителката Даниела Михайлович. Така властите са попречили да бъдат издигнати плакати и връчено писмо на Вучич с искания на малцинството в региона.

В словото си пред гражданството Вучич е обещал подобряване на пътната инфраструктура, инвестиции в туризма и откриването на завод с 200 нови работни места. 

Още от категорията

На гости на българското неделно училище "Васил Левски" в Лийдс

Няма точна статистика за броя на българите в английския град Лийдс. Знаем обаче, че и там, както и в други градове във Великобритания , има неделно училище, което носи името "Васил Левски" . Създадено през 2016 година, днес то вече има и свой филиал..

публикувано на 17.02.24 в 10:45
Паметник на Левски - Чикаго

В Чикаго почитат Васил Левски с поредица от събития

За поредна година нашите сънародници отдават почит и свеждат глави пред подвига и делото на националния ни герой.  На 18 февруари, от 12:00 часа местно време ще бъдат поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на Левски в Чикаго   пред църквата..

публикувано на 17.02.24 в 09:15

Българите в Гора пазят езика и културата си, но имат нужда от подкрепа – I част

Българите в Албания, признати за национално малцинство през 2017 г., живеят както в по-големите градове на страната, така и в по-малки населени места, някои от които разположени в труднодостъпни планински райони. Такъв е случаят със селата в..

публикувано на 16.02.24 в 14:25