Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемното доказване на български произход спира кандидатите за гражданство

Снимка: архив

Все по-малко македонци искат да станат български граждани в последните 3 години. Причината е не толкова в сложните двустранни отношения, а заради законовите промени въведени от София. През 2019 г. са започнати 10 688 преписки по молби на македонци за гражданство на основание българския им произход, показват данните на Министерството на правосъдието цитирани от в-к “24 часа”. През следващите 3 години те са общо малко на 8 000. За същия период 24 370 македонци са получили българско гражданство на основание българския си произход. Те са повече от подадените молби, защото са по производства, започнати отдавна. Средно процедурата продължава 2-3 години.

Именно в доказването на българския произход се крие и причината все по-малко македонци да подават документи за българско гражданство. То е един от основните мотиви, с които не само те, но и албанци, сърби, молдовци, украинци и др. кандидатстват за български паспорт. Обикновено доказването на потекло става с официални документи на българската държава или институции, които са на родители, баби и дядовци на кандидатите. В много от случаите те са загубени или унищожени. Това важи предимно за хората от бившите югославски републики като Северна Македония, където по време на сръбската окупация българите са били подложени на гонения и репресии. Това е накарало много от предците да унищожат всеки документ, който доказва българско потекло. Поради липса на редовно правителство повече от година не може да бъде съставен изискваният от закона Консултативен съвет, който ще удостоверява българския произход на кандидатите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Вити Гайтани" представят фолклорен спектакъл в Монреал

Клуб за народни танци "Вити Гайтани" ще представи днес от 19.00 ч. местно време в Монреал, Канада, танцовия спектакъл „Да съхраним българското“. Събитието, което ще се проведе на адрес 1191 rue Sauvé, Montréal, QC, H2C1Z8 , се организира със..

публикувано на 13.04.24 в 07:10

Ден на отворените врати в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена

Ден на отворените врати обяви за 13 април от 10:30 до 12:30 ч. местно време Българо-австрийското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена.  Програмата предвижда демонстрационни учебни часове, които ще дадат възможност на родителите на..

публикувано на 12.04.24 в 15:09
Снимка: FB/Салон за българска култура и духовност

Българската естрада от 60-те и 70-те години звучи в Чикаго

Знаете ли какво е общото между Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, група "Диана експрес"? Всички тези знакови за страната ни изпълнители започват своя професионален път през 60-те и 70-те години на XX век и бележат..

публикувано на 12.04.24 в 12:15