Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Графа брилянтно съчетава традиция и съвремие в епичната „Вековна гора"

Въздействащият видеоклип използва възможностите на изкуствения интелект, за да ни пренесе в приказна метавселена

Снимка: Facebook/ Vladimir Ampov - Grafa

С новия си сингъл "Вековна гора" Графа изпраща послания и споделя любовта си към България. За епичното звучене на песента огромен принос има участието на прочутия по цял свят женски хор "Мистерията на българските гласове".

Във "Вековна гора" Влади Ампов-Графа комбинира неравноделен ритъм и електронни звуци, както и семпли с традиционни инструменти - гайда, дудук. Той е автор на музиката, текста, аранжимента и вокалните хорови линии на песента. Сам записва всички китарни и синтезаторни партии, а неочакваната колаборация с легендарния ни хор създава усещането за полет, безвремие и красота.

"Избрах да остана тук, да творя тук, да мечтая тук, да създам семейство тук, защото обичам страната си! – искрено споделя Графа и допълва: - Благодарен съм, че се докоснах до таланта и професионализма на диригента Дора Христова и Мистерията на българските гласове".

„Много съм щастлив, защото отново изненадах себе си и хората, които харесват музиката ми – споделя Графа в интервю за БНР-Стара Загора. Понасяйки се по вълните на музиката в процеса на композиция, той достигнал и до идеята за тази „различна“ песен: – Използвах един виртуален инструмент, създаден от българи, чрез който можеш да свириш клавишни мелодии на пианото, като използваш звука на женски народни вокали – много автентично звучи и по този начин композираш мелодии и вокални линии. Така първоначално генерирах своите идеи като демо версия. Казах си, че ако се запише от голям хор, би звучало величествено. „Мистерията на българските гласове“ с радост приеха, харесаха много песента. Записахме, включихме много различни инструменти и с електронната подложка, която бях подготвил преди това се получи много дозирана комбинация между електро поп, уърлд мюзик, фолклор. Хората споделят, че „Мистерията…“ звучат много хомогенно с поп песента, защото винаги има риск да бъде самоцелно, еклектична намесата на чист фолклор в поп песента. Радвам се, че успях да направя баланс и може би това докосва хората още по-силно. А мелодията ме повлече към идеята за текст - към България, към това, което имаме и често забравяме - тези прекрасни кътчета в страната ни, която не е чак толкова голяма като територия, а пък е изключително разнообразна. „Вековната гора“ е и вид метафора за пречистването, за връщането към ценностите, към корените.“

Идеята за визуализацията на видеоклипа и неговата реализация са на режисьора Драго Шолев, който с присъщото му професионално любопитство от известно време изучава нарастващата роля на изкуствения интелект в създаването на видео продукции. Когато чува „Вековна гора" Шолев веднага разбира, че песента заслужава видеоклип без аналог. Ритъмът, тепмото и структурата ѝ идеално пасват на идеята му за създаване на визуализация с помощта на най-новите програми с изкуствен интелект. Екипът работи два месеца и използва общо 10 различни вида софтуер – четири класически програми за видео постпродукция и шест AI инструмента, за да ни пренесе в една алтернативна вселена, в която се срещат традицията и бъдещето, натуралното и синтетичното, естественото и свръхестественото. За пръв път в България се създава и видеоклип с образи, генерирани от изкуствен интелект. Те са около 700 на брой. Образите на Графа и Мистерията на българските гласове също са генерирани от изкуствения интелект, те излизат от стандартните рамки и носят в себе си усещането за вълшебство, заложено в основите на българския фолклор.

По повод премиерата в интернет на новата си песен Графа публикува на своята лична страница във Фейсбук и следната история: “Легендата разказва, че когато Бог решил да раздава земя на отделните народи, българинът работил на нивата и поради тази причина отишъл последен за своя дял. Но Господ вече бил раздал цялата земя. Замислил се какво да му даде, не му останало вече нищо. Тъй като българинът бил известен със своята пословична доброта, скромност и трудолюбие, Господ решил да му подари част от своята земя – Рая“.

Песента „Вековна гора" е пилотният сингъл от предстоящия да излезе тази година едноименен албум на Влади Ампов – Графа.

Текст: Диляна Трачева


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

"Безразличен" – новият сингъл на Innerglow

Дни след дебюта си на лондонска сцена, групата Innerglow представи най-новия си сингъл "Безразличен". Вслушвайки се в желанията на своите почитатели, след много успешната "Знак" това е втората им песен с текст на български език...

публикувано на 04.12.23 в 10:15

"София квартет" разкрива магията на класическата музика за деца

Най-старият струнен квартет на Софийската филхармония – "София квартет" – отново се обръща към детската аудитория. Този път с желанието да ги запознае с емблематични композитори на 20-ти век. В рамките на проекта "Концерти с дрескод за..

публикувано на 03.12.23 в 11:15

С "Дишам" Дара Екимова започва работа по нов албум

Младата Дара Екимова представя "Дишам"– това е заглавието на първия сингъл към предстоящия албум на певицата. Тя създава "Дишам"с румънския продуцент  Cristian Pistol (Mr. Gun). Песента носи специално послание и не случайно излезе в..

публикувано на 01.12.23 в 10:15