Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Размисли от Букурещ за изборите у нас: Искаме нещата в България да се случват, не само да се говори

Трима българи в румънската столица разкриват какво ги вълнува по отношение на България и поредния парламентарен вот в родината

Букурещ
Снимка: Unsplash

Ако е вярно, че България не е само една държава с фиксирани граници, а е там, където въобще има българи, то в последните няколко десетилетия на север от Дунава може да бъде открита една нарастваща общност от сънародници. Те са считани за т.нар. “нова емиграция” за разлика от заселилите се в румънските земи българи по времето на османското владичество. За да разберем повече за нагласите на някои от тези сънародници относно българското обществено развитие и участието им като гласоподаватели в поредицата извънредни парламентарни избори у нас, колегата от румънската редакция на Радио България Владимир Митев направи няколко кратки интервюта.

Събеседниците са трима, избрали да останат анонимни - възрастен българин, установил се в Румъния още преди 1989 г., който постоянно свързва граждани и бизнесмени от двете държави; млад мъж, женен за румънка, който работи в корпорация, изпълняваща доставки в България, и млада българка, работеща в кол център, установила се в Румъния преди десет години и живее там със своя съпруг и детето им. Мненията им сякаш описват различните нагласи на българите спрямо изборния процес у нас:

“Аз лично винаги съм гласувал, защото не искам да изоставам. Искам моят глас, ако може, да се прибави към нещо позитивно. Затова винаги съм гласувал и в България, и в Румъния. Това е правото на всеки – убеден е  68-годишният ни сънародник, който живее от десетилетия в румънската столица. – И е хубаво да го използваме, за да може да се подредят нещата в България, да минат някак си всички тия проблеми с правителствата, които не могат да се задържат, а страната страда от това.

Искам това, към което всеки се стреми – в България да се гласуват закони за правова държава. Има много проблеми с институцията на главния прокурор - трябва да се намерят решения, главният прокурор трябва да може да бъде проверяван” – казва събеседникът ни. Според него надеждата е повече млади хора да влязат в българската политика, а проблемът в момента е, че старите партии успяват да се нагодят към случващото се и продължават да имат влияние.

Сред по-младите ни събеседници настроенията са различни. Българка, предпочела да отглежда детето си в румънската столица казва, че никога не гласува, защото се е откъснала от нашата политическа действителност и не е правилно да ѝ въздейства отстрани. Жената обаче като че ли има и друг мотив - тя е разочарована от "назадничавостта" в България, от липсата на единство и вижда в Румъния правила, които се спазват. "И двамата със съпруга ми сме българи, и двамата напуснахме нашата държава. За съжаление. България не ми даде това, от което всъщност аз имах нужда" – сподели тя пред Радио България:

"Аз пътувам от много отдавна. Посетила съм не една и две държави. Преди ходех по студентска линия, завършила съм висше в сферата на образованието и имах възможност да се срещам с хора от образованието в други държави и да видя как те функционират. България има много, много назадничаво мислене във всяко едно отношение, свързано с политическия живот. В Румъния ми хареса, че нещата се развиват много по-бързо, отколкото се случват в България. Когато аз напуснах страната за пръв път, живях зад граница дълго време. Шокът, който изпитах при завръщането си беше продължителен и това всъщност ме накара да се замисля трайно да се преместя в чужбина“ – казва сънародничката ни, а Румъния избира заради своя съпруг, който си е намерил работа в съседната ни държава.

Семейството на третия ни събеседник е смесено – съпругата му е румънка, а той – българин от Русе. Отношението му към участието в изборите у нас е различно - той също не е гласувал на последните два вота, но се чувства гузно заради това и обмисля на 2 април 2023 г. да пусне своя глас. Иска България да стане "нормална европейска държава с бъдеще за нашите деца". При сравненията между България и Румъния не съзира изявен победител, но смята северната ни съседка за по-динамична, поне когато става въпрос за административните услуги:

“Иска ми се нещата в България да се случват, не само да се говори. Да има действия, да има активно общество, и не да са едни и същи лица в политиката, които да са „абонирани“ за депутатските места и реално нищо да не се променя – казва събеседникът ни, който от 5 години живее в Румъния. Политиката спрямо общностите зад граница не е водеща при избора му коя политическа сила ще подкрепи, но ако има заявено желание за активна работа с българската общност там, това би дало храна за размисъл: –  В Румъния има динамика в обществото, в икономиката. Тук инвестициите ги усещам – и чуждестранни, и локални. Има някакво производство, има и услуги, които са на някакво ниво. Като държавен апарат обаче има още какво да се желае. С моята съпруга, която е румънка, сравняваме конкретни услуги в България и в Румъния. Понякога се изненадваме, че в България някои неща се случват малко по-лесно. Друг пък се изненадваме приятно, че нещо в Румъния е по-добре направено, отколкото в България поне към този момент или има някакво действие, което се вижда. Но аз живея в Букурещ с моето семейството. Букурещ не е Румъния. Не мога да преценя дали на други места е по същия начин като усещане.”

Очаквайте скоро втора тема от разговорите на Владимир Митев с българите в Букурещ - как протича животът им в румънската столица, до каква степен имат български събития и жива общност.

Снимки: Unsplash, Pixabay, архив

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вицепрезидентът празнува Тудорица сред българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на празника Тудорица - Конски Великден, честван от българите в румънския град Търговище. Ритуалът е част от културното наследство на сънародниците ни в Румъния. Обичаят бе отбелязан с парад на конете и фолклорна..

публикувано на 23.03.24 в 16:17

Учениците в неделните училища на о. Крит се готвят за изпит по български език

23-ма ученици от шест неделни училища към Сдружението на българите на остров Крит се подготвят усилено, за да докажат знанията си по български език. Изпити за ниво на владеене на езика ще се проведат на 31 май. "Сдружението на Българите на..

публикувано на 23.03.24 в 11:10

На "Тудорица" вицепрезидентът ще е при българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния на 22 и 23 март. В Букурещ тя ще посети българското неделно училище "Йордан Йовков". В Националната опера на Румъния Йотова ще открие изложбата "80 години от спасяването на българските..

публикувано на 22.03.24 в 11:20