Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дни на България“ в Британска Колумбия

Снимка: Facebook/ Bulgarian-Canadian Society of BC

Сънародниците ни в Британска Колумбия - най-западната провинция на Канада, очакват с нетърпение инициативата „Дни на България“, която ще стартира на 26 март в парк Deer Lake на град Бърнаби. В пространството пред Арт галерията ще бъдат засадени български рози. След церемонията, в местния музей ще се проведе среща, на която канадската публика ще бъде запозната с интересни факти за България. “Ще разкажем за нашите прекрасни места - планини, реки и морета. Ще ви направим съпричастни с нашия фолклор и нашите обичаи. По време на събитието ще представим Казанлък - града на розата и ще разкажем за Розовата долина“, съобщава Фейсбук групата на Българо-канадското дружество в Британска Колумбия.

През 2023-та се навършват 30 години от полагане на основите на организираното изучаване на български език и 20 години от организираната фолклорна дейност във Ванкувър. В канадския град има две български училища и няколко танцови групи. „Горди сме и преди всичко благодарни, че тези дейности през годините и досега са реализирани с много труд и време на десетки родолюбиви доброволци.“, споделят администраторите на фейсбук страницата и допълват: „По повод на тези годишнини в момента събираме материали, за да направим архив за историята на изучаването на български език и организираната танцувална дейност на българската диаспора във Ванкувър: спомени на участници, записи на събития, снимков и видеоматериал от многобройните прояви на танцовите състави и децата в училище.“

Съставил: Венета Николова

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14

Български деца показаха на връстници в Сарагоса буквите от нашата азбука

Ученици от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в Сарагоса, Испания, заедно със своята преподавателка Милена Омерова запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от средното училище „Мария Молинер“ в Сарагоса, съобщиха..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Урок по родолюбие с децата от българското неделно училище в Лисабон (ВИДЕО)

С желанието да усвоят по-добре българския език, да научат повече за историята и географията на България, всяка събота деца от български семейства или от смесени бракове се отправят към "Rua do Sacramento a Lapa" 31 – адреса, на който се намира..

публикувано на 28.04.24 в 10:20