Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво означава българо-румънско стратегическо партньорство

Радио България разговаря по темата с двама експерти по международни отношения и сигурност

Снимка: БГНЕС

Медийното отразяване на посещението на румънския президент Клаус Йоханис в София (на 15 март) не изненада. Както обикновено, румънското президентство акцентира на разговорите по отношение на сигурността, докато от българска страна беше изведено икономическото сътрудничество между двете държави. Направи впечатление и че новината за повдигане на българо-румънските отношения до ранг на стратегическо партньорство не привлече особено вниманието на медиите, които поставиха фокус на дискусиите за Шенген, сваления американски дрон над Черно море и др. 

Но именно идеята за по-тясно българо-румънско взаимодействие е новото в това посещение. Какво е съдържанието на тази идея? Дали става въпрос най-вече за взаимодействие в сферата на сигурността в контекста на войната в Украйна? Или пък по-скоро дълго чаканото изграждане на мостове и интензифициране на икономическите връзки е това, което ще последва?

Можем да гадаем, доколкото не откриваме текста на съвместната декларация за стратегическо партньорство. Румънското президентство публикува ден преди визитата прессъобщение, от което разбираме, че “Декларацията за стратегическо партньорство предвижда засилване на двустранния политически диалог, насърчаване на икономическия обм