Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Празникът на Кюстендил е повод да си спомним за Олга Борисова

Песента "Лепа Яно" ("Хубава Яно") в изпълнение на един от емблематичните гласове на кюстендилския край

Олга Борисова
Снимка: Община Кюстендил

21 март е ден на град Кюстендил. Празникът е известен под наименованието "Кюстендилска пролет" и пресъздава древна местна традиция, съчетала култови практики на траки и римляни в почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис с интерпретациите на християнската легенда за светите четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града – Хисарлъка. През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка "Кюстендилска пролет", придружавана от две подгласнички. Момичетата символизират нежната стъпка, с която настъпва пролетта – младостта и новата надежда, подобно на трите харити (богините на красотата и веселието) от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка. Празникът "Кюстендилска пролет" е и първият конкурс у нас за най-красиво момиче. Тази година, в навечерието на празника на града, беше избрана и 56-ата носителка на титлата – това е Моника Йорданова.

Моника Йорданова (в средата) с подгласничките си
Празничният 21 март за Кюстендил започва с молебен за здравето на кюстендилци (от 11:00 часа на площад "Велбъжд"). След това новоизбраната девойка "Кюстендилска пролет" и нейните подгласнички ще получат Символите на града от своите предшественички. Специални гости на празника ще бъдат артистите от Ансамбъл "Пирин", които ще представят новия си спектакъл "През девет планини".

Най-яркият представител на музикалния фолклор от кюстендилския край е народната певица Олга Борисова. През 2021 г., пред "Радио България", в едно от последните си появявания в медиите преди да си иде от този свят, Олга Борисова заявява: "В младостта си все нямах време… сега оценявам какво велико щастие е било през целия ми живот да пея българските народни песни. Благодарна съм и се прекланям пред творческия гений на народа ни!".

В продължение на десетилетия Олга Борисова е солист на прочутия Ансамбъл за народни песни към БНТ и БНР, придобил световна известност под името "Мистерията на българските гласове". Във фонда на БНР и БНТ се пазят стотици нейни песни, а гласът й звучи в албумите на швейцарския продуцент Марсел Селие, на един от които през 1991 г. е присъдена престижната американска награда за музика „Грами“. През 1994 г. името на Олга Борисова е вписано в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон. Тя е почетен гражданин на Кюстендил и носител на Почетния знак на Президента на Република България.

Песента "Лепа Яно" ("Хубава Яно"), в изпълнение на Олга Борисова, е една красива балада, разкриваща мъката на младо момиче по любимия й, станал хайдутин (борец за свобода и правдини) и "забегнал ю гора" и съвета на сокола, с който девойката разговаря: "Я иди при него, да развяваш ти байрак юнашки".

Редактор: Красимир Мартинов

Снимки: Община Кюстендил

По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Почитаме празника на светците Константин и Елена

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена, открила кръста, на който бил разпнат Спасителя и построила няколко манастира в Светите земи. Откриването на..

публикувано на 21.05.23 в 04:05
Недялка Керанова

Спомен за Недялка Керанова

На 24 април се навършиха 82 години от рождението на Недялка Керанова – един от най-забележителните гласове в българския фолклор, отишла си без време от нашия свят през 1996 г. Напомни ни за нея нашият слушател и приятел от САЩ Норис Балабанян, чийто..

публикувано на 08.05.23 в 10:15
Снимка: Съюз на българските композитори

Да си спомним за Петър Ступел с песента "Закъснели срещи"

Днес се навършват 100 г. от рождението на композитора Петър Ступел . Роден на 27 април 1923 г. в София, той продължава традицията в семейството на професионални музиканти – учи пиано от ранна възраст и з авършва Държавната музикална академия "Панчо..

публикувано на 27.04.23 в 05:55