Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на Кюстендил е повод да си спомним за Олга Борисова

Песента "Лепа Яно" ("Хубава Яно") в изпълнение на един от емблематичните гласове на кюстендилския край

Олга Борисова
Снимка: Община Кюстендил

21 март е ден на град Кюстендил. Празникът е известен под наименованието "Кюстендилска пролет" и пресъздава древна местна традиция, съчетала култови практики на траки и римляни в почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис с интерпретациите на християнската легенда за светите четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града – Хисарлъка. През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка "Кюстендилска пролет", придружавана от две подгласнички. Момичетата символизират нежната стъпка, с която настъпва пролетта – младостта и новата надежда, подобно на трите харити (богините на красотата и веселието) от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка. Празникът "Кюстендилска пролет" е и първият конкурс у нас за най-красиво момиче. Тази година, в навечерието на празника на града, беше избрана и 56-ата носителка на титлата – това е Моника Йорданова.

Моника Йорданова (в средата) с подгласничките си
Празничният 21 март за Кюстендил започва с молебен за здравето на кюстендилци (от 11:00 часа на площад "Велбъжд"). След това новоизбраната девойка "Кюстендилска пролет" и нейните подгласнички ще получат Символите на града от своите предшественички. Специални гости на празника ще бъдат артистите от Ансамбъл "Пирин", които ще представят новия си спектакъл "През девет планини".

Най-яркият представител на музикалния фолклор от кюстендилския край е народната певица Олга Борисова. През 2021 г., пред "Радио България", в едно от последните си появявания в медиите преди да си иде от този свят, Олга Борисова заявява: "В младостта си все нямах време… сега оценявам какво велико щастие е било през целия ми живот да пея българските народни песни. Благодарна съм и се прекланям пред творческия гений на народа ни!".

В продължение на десетилетия Олга Борисова е солист на прочутия Ансамбъл за народни песни към БНТ и БНР, придобил световна известност под името "Мистерията на българските гласове". Във фонда на БНР и БНТ се пазят стотици нейни песни, а гласът й звучи в албумите на швейцарския продуцент Марсел Селие, на един от които през 1991 г. е присъдена престижната американска награда за музика „Грами“. През 1994 г. името на Олга Борисова е вписано в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон. Тя е почетен гражданин на Кюстендил и носител на Почетния знак на Президента на Република България.

Песента "Лепа Яно" ("Хубава Яно"), в изпълнение на Олга Борисова, е една красива балада, разкриваща мъката на младо момиче по любимия й, станал хайдутин (борец за свобода и правдини) и "забегнал ю гора" и съвета на сокола, с който девойката разговаря: "Я иди при него, да развяваш ти байрак юнашки".

Редактор: Красимир Мартинов

Снимки: Община Кюстендил

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16