Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Район "Чужбина" би мотивирал хората да гласуват

Стефан Манов

Между 170 000 и 215 000 българи в чужбина се очаква да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 2 април. Това каза пред БНТ Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК. Според него не се очакват и затруднения при организирането на изборите зад граница. "Честото протичане на избори доведе до някаква рутина в положителен смисъл. Най-накрая МВнР и дипломатическите и консулски представителства се научиха да работят с българските общности по места и да разчитат на тях", коментира Манов. В чужбина няма да има видеонаблюдение на броенето на гласове, но това не изключва опцията за стрийминг, ако членовете на комисиите решат да го направят.

Манов напомни необходимостта от избирателен район "Чужбина". "Той ще даде мотивация на хората да гласуват. Днес българите в чужбина не избират народни представители, а само подсилват числеността на парламентарните групи. Няма политическа оферта към българските избиратели извън страната". Според него в парламента би трябвало да има десетина депутати от район "Чужбина", пропорционално на вота.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10