Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стефан Манов: Район "Чужбина" би мотивирал хората да гласуват

Стефан Манов

Между 170 000 и 215 000 българи в чужбина се очаква да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 2 април. Това каза пред БНТ Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК. Според него не се очакват и затруднения при организирането на изборите зад граница. "Честото протичане на избори доведе до някаква рутина в положителен смисъл. Най-накрая МВнР и дипломатическите и консулски представителства се научиха да работят с българските общности по места и да разчитат на тях", коментира Манов. В чужбина няма да има видеонаблюдение на броенето на гласове, но това не изключва опцията за стрийминг, ако членовете на комисиите решат да го направят.

Манов напомни необходимостта от избирателен район "Чужбина". "Той ще даде мотивация на хората да гласуват. Днес българите в чужбина не избират народни представители, а само подсилват числеността на парламентарните групи. Няма политическа оферта към българските избиратели извън страната". Според него в парламента би трябвало да има десетина депутати от район "Чужбина", пропорционално на вота.


Още от категорията

Дни на българското документално кино се провеждат в Босилеград

Начало на петдневния кино маратон беше дадено с филма „Моралът е доброто“ на Веселин Диманов, който спечели наградата на Българските филмови дейци “Васил Гендов” за най-добър дебют на документален филм за 2023 г.  Киноразказът за живота и..

публикувано на 09.06.23 в 12:36

Деца от две български училища представиха свои филми във Висбаден

Филмите Touch (автори: 3.ж клас от 81 СУ “Виктор Юго” в София) и Торнадо (автори: група ученици от ОбУ “Неофит Рилски”, с. Дерманци) представиха България на годишния фестивал на програмата „Киното, сто години младост“ в германския град..

публикувано на 08.06.23 в 17:50
Снимка: Югозападен университет

Директори на български училища от Европа се събраха в Благоевград

Утвърждаването на българистиката в чужбина и преподаването на български фолклор в неделните училища зад граница са на фокус в провеждащия се обучителен семинар в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Поканата е била отправена към директорите на..

публикувано на 08.06.23 в 14:46