Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпрос на редовен бюджет е да се отделят пари за къщата на Димитър Талев

Къщата на Димитър Талев в Прилеп
Снимка: БГНЕС

От над 17 000 неправителствени организации, които са регистрирани в Северна Македония, първите два културни клуба, с които Скопие се захвана, бяха български, коментира външният министър Николай Милков пред телевизия Bulgaria On Air.

Съдбата на къщата на Димитър Талев в Прилеп е въпрос, свързан с наше културно-историческо наследство. Ние, като външно министерство, сме готови да подпомогнем Министерството на културата, защото то е титулярът, ангажиран с това наследство, каза Милков. Но трябва първо да има редовен държавен бюджет. Нямаме законово или друго основание да извършим такъв разход, поясни министърът. Трябва да се види дали е възможно купуването на къщата, защото освен обявената собственичка има и съсобственик в Австралия и не знаем дали той е готов да я продаде. Цената на имота също е аналитичен въпрос свързан с имотния пазар в Прилеп. Най-важното е да се реши по какъв начин къщата може да бъде използвана в бъдеще. Дали там може да има културна дейност, тъй като ние вече имаме негативен опит, обясни министърът.

След съставянето на парламент би могло да се обмисли цялостно законодателството за преодоляване на сегашните пречки пред македонските българи с получаването на българско гражданство, допълни Милков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Българска памет" работи с децата в историческите диаспори

Над 7000 деца от българската историческа диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония и Албания се превърнаха в своеобразни посланици на европейската идея в своите държави след семинарите на Фондация "Българска памет“. Това каза председателят на..

публикувано на 17.05.24 в 09:59

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16