Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставиха паметна плоча в родния град на Джеймс Баучер

| обновено на 28.03.23 в 18:02
4
Снимка: Посолство на България в Ирландия

Паметна плоча на журналиста Джеймс Баучер* беше открита в родния му град Бръф, окръг Лимерик, Ирландия. Монументът е поставен по инициатива на българското посолство в Дъблин. Черната гранитна плоча с портрета на Баучер е разположена на фасадата на пощата на централната улица в Бръф. Двуезичният надпис пояснява делото на журналиста.

Церемонията по откриването протече с изказвания на посланика на България в Ирландия Гергана Караджова, на Джефри Кийтинг, първият посланик на Ирландия в България и на Пат Хайнс, председател на дружеството за историческо наследство в Бръф. 

Посланик Караджова посочи, че новият мемориал за Баучер в Ирландия е още един символ на отличните българо-ирландски отношения. Тя открои приноса за развитието на проекта на авторите на монографии за Баучер - Петко Мангачев и Мартин О’Браян и очерта житейския му път, свързан с България, заслугите и мястото му в колективната памет на българите като истински приятел на нашата страна и народ, спечелил оценката и признанието на българите със своите кореспонденции и позиции по националния въпрос в ключов исторически момент. 

Мартин О’Браян представи изработено от него информационно табло с основните моменти от живота на Баучер и представящо пълната колекция от издадените в България пощенски марки в негова чест.

Събитието беше празнично за всички в Бръф и уважено от заместник-кмета на Лимерик, общински съветници на Лимерик и градските съветници на Бръф, ученици от началните и средни училища в града. Присъстваха бившите посланици на Ирландия в България Джефри Кийтинг и Майкъл Форбс. Българската общност в Ирландия беше представена от ръководителите на българските неделни училища в Дъблин и Шанън и преподаватели по български език и култура в Тринити колидж, Дъблин. 

*Джеймс Дейвид Баучер е кореспондент на Балканите за в-к „The Times“. Живее и работи в София от 1892 до 1915 г. и винаги се е изявявал като застъпник на българската кауза. Баучер е сред най-влиятелните тогава европейски журналисти. Автор е по балканската тема за Encyclopædia Britannica.

Вижте още:
Информацията и снимките са предоставени от посолството на България в Ирландия
По публикацията работи: Марта Рос и Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30