Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставиха паметна плоча в родния град на Джеймс Баучер

| обновено на 28.03.23 в 18:02
4
Снимка: Посолство на България в Ирландия

Паметна плоча на журналиста Джеймс Баучер* беше открита в родния му град Бръф, окръг Лимерик, Ирландия. Монументът е поставен по инициатива на българското посолство в Дъблин. Черната гранитна плоча с портрета на Баучер е разположена на фасадата на пощата на централната улица в Бръф. Двуезичният надпис пояснява делото на журналиста.

Церемонията по откриването протече с изказвания на посланика на България в Ирландия Гергана Караджова, на Джефри Кийтинг, първият посланик на Ирландия в България и на Пат Хайнс, председател на дружеството за историческо наследство в Бръф. 

Посланик Караджова посочи, че новият мемориал за Баучер в Ирландия е още един символ на отличните българо-ирландски отношения. Тя открои приноса за развитието на проекта на авторите на монографии за Баучер - Петко Мангачев и Мартин О’Браян и очерта житейския му път, свързан с България, заслугите и мястото му в колективната памет на българите като истински приятел на нашата страна и народ, спечелил оценката и признанието на българите със своите кореспонденции и позиции по националния въпрос в ключов исторически момент. 

Мартин О’Браян представи изработено от него информационно табло с основните моменти от живота на Баучер и представящо пълната колекция от издадените в България пощенски марки в негова чест.

Събитието беше празнично за всички в Бръф и уважено от заместник-кмета на Лимерик, общински съветници на Лимерик и градските съветници на Бръф, ученици от началните и средни училища в града. Присъстваха бившите посланици на Ирландия в България Джефри Кийтинг и Майкъл Форбс. Българската общност в Ирландия беше представена от ръководителите на българските неделни училища в Дъблин и Шанън и преподаватели по български език и култура в Тринити колидж, Дъблин. 

*Джеймс Дейвид Баучер е кореспондент на Балканите за в-к „The Times“. Живее и работи в София от 1892 до 1915 г. и винаги се е изявявал като застъпник на българската кауза. Баучер е сред най-влиятелните тогава европейски журналисти. Автор е по балканската тема за Encyclopædia Britannica.

Вижте още:
Информацията и снимките са предоставени от посолството на България в Ирландия
По публикацията работи: Марта Рос и Анна Фуцкова

Галерия

Още от категорията

Православната българска общност във Франция очаква с трепет Рождество Христово

Как празнуват Рождество Христово сънародниците ни зад граница, където понякога се налага да пропътуваш километри, за да отидеш до православния храм... Български църковни общности има навсякъде и в Европа, и в Америка – там, където хората сами изявяват..

публикувано на 24.12.23 в 07:15
Димитър Списаревски (1916 –1943)

80 години от подвига на летеца Димитър Списаревски

Днес се навършват 80 години от подвига на летеца Димитър Списаревски. Той загива на 20 декември 1943 година, по време на Втората световна война, при защитата на София от американските бомбардировки.  Със своя самолет Списаревски сваля голям..

публикувано на 20.12.23 в 05:35

Смисълът на Игнажден е да следваме чистотата на детското сърце

В българския календар, Игнажден е народен и църковен празник, който се отбелязва от православната ни църква на 20 декември . Посветен е на св. Игнатий Богоносец, ученик на Йоан Богослов и епископ на Антиохийската църква, загинал мъченически за..

публикувано на 20.12.23 в 04:30