Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Открит е старобългарски надпис от времето на цар Симеон

Снимка: БТА

Кирилски надпис от времето на цар Симеон Велики е открит в крепостта "Балък дере" край ивайловградското с. Хухла, съобщи екипът на археолога от Националния исторически музей Ивайло Кънев. Надписът е молитва върху оловна пластина амулет. От едната страна е 7 реда, а от обратната 4 реда. При консервацията са разчетени имената на молителите Никола и Павел, предава БТА.

Пластината е извадена от културен пласт, датиран от началото на Х век. Това дава основание на учените да предположат, че са открили един от най-ранните известни кирилски текстове. Сродни старобългарски надписи, географски най-близо са откритите в Кърджалийско и в Хасковско два амулета от X-XI в. Според Ивайло Кънев в крепостта "Балък дере" при похода на цар Симеон към Цариград е имало български гарнизон и плочката е била на негови воини.

Още от категорията

На празника Свети Дух се чества и денят на българите в Македония

Православният свят чества празника на Светия Дух. Отбелязва се винаги в деня след Петдесетница. За българите Свети Дух е и ден на пробуждане на националната памет, ден на протест срещу ограбването и фалшифицирането на историческата истина за националната..

публикувано на 05.06.23 в 13:15

Посланието на Петдесетница е да обединява вярващите в Христовата църква

Отново е Петдесетница - един от най-великите християнски празници, утвърдил основите на Светата Църква. Това е петдесетият ден след Възкресението на Спасителя, в който Светият Дух слиза на земята, за да осени апостолите на Христовото учение. Под формата..

публикувано на 04.06.23 в 04:10

4500 години човешка история - Росица Димитрова с епична снимка, която се прави „веднъж в живота“

Фотограф е заснел Хеопсовата пирамида в Гиза със силует на самолет, на фона на пълната Луна над нея. Това е снимка, която се прави "веднъж в живота", съобщава един ат най-авторитетните сайтове за фотография PetaPixel. Автор на невероятния кадър е..

публикувано на 01.06.23 в 10:43