Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Бяла тишина" – визитна картичка на композитора Борис Карадимчев

Снимка: lostbulgaria.com

Мелодикът на българската забавна музика – такъв остава образът на композитора Борис Карадимчев, роден на 30 март, преди точно 90 години (1933). Като автор на стотици песни, филмова и поп музика, дългогодишен художествен ръководител на детския хор "Пим-Пам", професор в НАТФИЗ, той затвърждава таланта си в различни жанрове и поприща.

Завършил Българската държавна консерватория (днес НМА "Проф. Панчо Владигеров") със специалност Дирижиране при проф. Асен Димитров, където изучава и композиция при проф. Панчо Владигеров, Борис Карадимчев започва да пише популярна музика още през 50-те години на ХХ век, когато работи с формацията „Джазът на младите“, а първите му песни датират от 60-те. Макар че творчеството му обхваща и класическа музика (симфонична, камерна и др.), особено любима на няколко поколения е неговата филмова (за над 40 игрални и 120 анимационни филми), детска и забавна музика. Помним Борис Карадимчев като колоритна личност с богата история, а гласа му пази публикация от колекцията на Радио България, в която той споделя интересни случки от живота си:

Борис Карадимчев ни напусна през 2014 г., но мелодиите му и днес са край нас, с нас и в нас. Много са неговите хитове, които издържаха проверката на времето – сред тях една от най-емблематичните му песни е "Бяла тишина". Изпълнена от Георги Минчев и Щурците,"Бяла тишина" по текст на Богомил Гудев е обявена за "Мелодия на годината" в едноименния телевизионен конкурс през 1967. Същата година печели и Първа награда на фестивала "Златният Орфей". Песента има редица кавъри, но оригиналната версия в най-пълна степен представя както звученето в края на 60-те години в България, така и неподражаемия стил на Борис Карадимчев.


БНР подкасти:

Още от категорията

"Остава" започват минитурне в Германия и в Австрия

Не е клише, че група "Остава" повече от 30 години прави автентична музика с текстове, в които се припознават вече няколко поколения. Това лято им предстоят две турнета – както на родните сцени, така и извън страната. Започват от 9, 10 и 11 юни,..

публикувано на 09.06.23 в 10:05
Маестро Артин Потурлян на концерта в НМА по случай неговата 70-годишнина.

„В лабиринта на времето“ - концерт по повод 80-години от рождението на композитора Артин Потурлян

„В лабиринта на времето…“ ще ни поведе специален концерт в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ (на 8 юни). Повод е 80-годишнината от рождението на композитора Артин Потурлян (1943–2022). Дългогодишен преподавател в..

публикувано на 08.06.23 в 11:42
Хор „Черноморски звуци“ - Балчик

Изпълнители от 5 държави гостуват на 11-тия хоров фестивал в Балчик

Тази вечер е откриването на 11-тия Международен хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се проведе от 7 до 11 юни в Балчик. След предишните десет издания форумът може да се похвали с участието на повече от 5300 певци в 203 хорови състава от 23..

публикувано на 07.06.23 в 05:55