Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Избори 2023

В 61 държави има изборни секции за българския парламентарен вот днес

Петите парламентарни избори у нас за последните две години вече започнаха. До края на изборния ден (20:00 часа) се очаква до урните да отидат най-много 2 700 000 български граждани, което дава надежда за съвсем слабо повишение на рекордно ниската активност от 39.4%  при предишния парламентарен вот на 2 октомври 2022 г.

Освен в сформираните над 11 810 избирателни секции в страната, българските граждани могат да упражнят правото си на глас и в чужбина. За целта зад граница са подготвени 737 секции в 61 държави. Това са 18 секции по-малко в сравнение с предишния вот, а списъкът с адресите може да откриете ТУК.

47389 българи от 87 държави са заявили желание да гласуват, подавайки предварително онлайн заявление. Традиционно най-голям е броят им в южната ни съседка Турция – 28286 заявления. 3343 са от Великобритания, а 3289 – от Германия. Броят на заявленията обаче не съответства на реално гласуващите, които са много повече – 175 338 на предишния вот.

Важно уточнение: българите в чужбина могат да гласуват в удобна за тях секция, независимо дали са подали предварително заявление или не. Това важи и за българските туристи, които в днешния ден се намират извън страната – те могат да се включат в изборния ден, като отидат в най-близката до тях секция зад граница и попълнят на място заявление, че няма да гласуват по адресна регистрация.

Валиден документ за удостоверяване на самоличност при гласуване е личната карта, но не и свидетелство за управление на моторно превозно средство. Неграмотността не е основание за гласуване с придружител. Такова е допустимо само ако избирателят има увреждане, което не му позволява да изрази сам своя вот.

Заради 10 часовата времева разлика с България, най-рано приключва изборният ден в Нова Зеландия, където работят две секции – в Крайстчърч и Окланд. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада. На разположение на българите в САЩ са 56 избирателни секции.

ЦИК изпълнява функциите на районна избирателна комисия, в която се приемат и обработват резултатите от секциите зад граница. От там напомнят, че особено важно за бързото отчитане на вота е протоколите да бъдат попълнени правилно.

За целта препоръчват, след като са преброени бюлетините, установен е резултатът от гласуването, а черновата на протокола е попълнена, член на секционната комисия да въведе тези данни в електронния образец, да натисне бутона „Провери“ и ако всичко е правилно, да пренесе данните в оригиналния секционен протокол. Образците са достъпни на сайта на комисията, но можете да ги откриете и на следните два линка:

ТУКза секции, където се гласува с хартиена бюлетина  и

ТУК за секции, в които се гласува както с хартиена бюлетина, така и с машина.

Съставил: Йоан Колев

По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Българката Валентина Бърнет е най-добрата акушерка във Великобритания 

Валентина Бърнет от Добрич спечели годишната награда Who Cares Wins на вестник “Сън” в категорията “Най-добра акушерка”.   Наградите отличават специалисти, заети в държавното здравеопазване, за изключително отношение и проявени грижи отвъд служебните..

публикувано на 02.10.23 в 17:47

Българската общност в Хърватия се представи на свой национален щанд в Загреб

В Загреб се проведе десетият Ден на националните малцинства. Със свой щанд българската общност, заедно с още 15 национални общности представи традиционни обичаи, носии, фолклор и музикално творчество, кухня, издателска дейност и печатни издания. Освен..

публикувано на 02.10.23 в 09:55
Деси Добрева

България се представя на световен културен фестивал във Вашингтон

Световният културен фестивал във Вашингтон, който приключва на 2 октомври, преминава и с българско участие. Във Вашингтон пред Капитолия прозвучаха българските "101  гайди" от Чикаго, ръководени от Кирил Кетев, танцуваха българските фолклорни състави от..

публикувано на 01.10.23 в 10:09