Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

В 61 държави има изборни секции за българския парламентарен вот днес

Петите парламентарни избори у нас за последните две години вече започнаха. До края на изборния ден (20:00 часа) се очаква до урните да отидат най-много 2 700 000 български граждани, което дава надежда за съвсем слабо повишение на рекордно ниската активност от 39.4%  при предишния парламентарен вот на 2 октомври 2022 г.

Освен в сформираните над 11 810 избирателни секции в страната, българските граждани могат да упражнят правото си на глас и в чужбина. За целта зад граница са подготвени 737 секции в 61 държави. Това са 18 секции по-малко в сравнение с предишния вот, а списъкът с адресите може да откриете ТУК.

47389 българи от 87 държави са заявили желание да гласуват, подавайки предварително онлайн заявление. Традиционно най-голям е броят им в южната ни съседка Турция – 28286 заявления. 3343 са от Великобритания, а 3289 – от Германия. Броят на заявленията обаче не съответства на реално гласуващите, които са много повече – 175 338 на предишния вот.

Важно уточнение: българите в чужбина могат да гласуват в удобна за тях секция, независимо дали са подали предварително заявление или не. Това важи и за българските туристи, които в днешния ден се намират извън страната – те могат да се включат в изборния ден, като отидат в най-близката до тях секция зад граница и попълнят на място заявление, че няма да гласуват по адресна регистрация.

Валиден документ за удостоверяване на самоличност при гласуване е личната карта, но не и свидетелство за управление на моторно превозно средство. Неграмотността не е основание за гласуване с придружител. Такова е допустимо само ако избирателят има увреждане, което не му позволява да изрази сам своя вот.

Заради 10 часовата времева разлика с България, най-рано приключва изборният ден в Нова Зеландия, където работят две секции – в Крайстчърч и Окланд. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада. На разположение на българите в САЩ са 56 избирателни секции.

ЦИК изпълнява функциите на районна избирателна комисия, в която се приемат и обработват резултатите от секциите зад граница. От там напомнят, че особено важно за бързото отчитане на вота е протоколите да бъдат попълнени правилно.

За целта препоръчват, след като са преброени бюлетините, установен е резултатът от гласуването, а черновата на протокола е попълнена, член на секционната комисия да въведе тези данни в електронния образец, да натисне бутона „Провери“ и ако всичко е правилно, да пренесе данните в оригиналния секционен протокол. Образците са достъпни на сайта на комисията, но можете да ги откриете и на следните два линка:

ТУКза секции, където се гласува с хартиена бюлетина  и

ТУК за секции, в които се гласува както с хартиена бюлетина, така и с машина.

Съставил: Йоан Колев

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30