Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Избори 2023

В 61 държави има изборни секции за българския парламентарен вот днес

Петите парламентарни избори у нас за последните две години вече започнаха. До края на изборния ден (20:00 часа) се очаква до урните да отидат най-много 2 700 000 български граждани, което дава надежда за съвсем слабо повишение на рекордно ниската активност от 39.4%  при предишния парламентарен вот на 2 октомври 2022 г.

Освен в сформираните над 11 810 избирателни секции в страната, българските граждани могат да упражнят правото си на глас и в чужбина. За целта зад граница са подготвени 737 секции в 61 държави. Това са 18 секции по-малко в сравнение с предишния вот, а списъкът с адресите може да откриете ТУК.

47389 българи от 87 държави са заявили желание да гласуват, подавайки предварително онлайн заявление. Традиционно най-голям е броят им в южната ни съседка Турция – 28286 заявления. 3343 са от Великобритания, а 3289 – от Германия. Броят на заявленията обаче не съответства на реално гласуващите, които са много повече – 175 338 на предишния вот.

Важно уточнение: българите в чужбина могат да гласуват в удобна за тях секция, независимо дали са подали предварително заявление или не. Това важи и за българските туристи, които в днешния ден се намират извън страната – те могат да се включат в изборния ден, като отидат в най-близката до тях секция зад граница и попълнят на място заявление, че няма да гласуват по адресна регистрация.

Валиден документ за удостоверяване на самоличност при гласуване е личната карта, но не и свидетелство за управление на моторно превозно средство. Неграмотността не е основание за гласуване с придружител. Такова е допустимо само ако избирателят има увреждане, което не му позволява да изрази сам своя вот.

Заради 10 часовата времева разлика с България, най-рано приключва изборният ден в Нова Зеландия, където работят две секции – в Крайстчърч и Окланд. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада. На разположение на българите в САЩ са 56 избирателни секции.

ЦИК изпълнява функциите на районна избирателна комисия, в която се приемат и обработват резултатите от секциите зад граница. От там напомнят, че особено важно за бързото отчитане на вота е протоколите да бъдат попълнени правилно.

За целта препоръчват, след като са преброени бюлетините, установен е резултатът от гласуването, а черновата на протокола е попълнена, член на секционната комисия да въведе тези данни в електронния образец, да натисне бутона „Провери“ и ако всичко е правилно, да пренесе данните в оригиналния секционен протокол. Образците са достъпни на сайта на комисията, но можете да ги откриете и на следните два линка:

ТУКза секции, където се гласува с хартиена бюлетина  и

ТУК за секции, в които се гласува както с хартиена бюлетина, така и с машина.

Съставил: Йоан Колев

По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

След Пекин художникът Валентин Йорданов гледа към фестивала "Животът е красив" в Лас Вегас

Свой прочит на темата "Изкуството, водещо в бъдещето" представи българският художник Валентин Йорданов на 23-ото издание на Пекин Арт Експо 2023 (Beijing Art Expo), едно от най-големите културни събития в Китай, провело се в началото на месеца...

публикувано на 14.09.23 в 11:35
Елена Антимова и камерният оркестър на неделното училище

Музиката е прекият път към изучаването на български език за децата от училище „Роден край“ в Ню Джърси

На 10 септември училищният звънец ще обяви началото на новата учебна година за българчетата в централно и северно Ню Джърси. Вратите на българското училище "Роден Край" са отворени за всички наши сънародници, които имат желание да поддържат..

публикувано на 09.09.23 в 09:15

Първият учебен ден за българчетата в Чикаго започва с благотворителна инициатива 

“Роза за българското” – така “Малко българско училище” в Чикаго е нарекло благотворителната инициатива, с която утре ще открие учебната година. Идеята е всички рози, подарени на учителите, да бъдат продадени и средствата да се използват за проекти на..

публикувано на 08.09.23 в 13:04