Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Северна Македония закрива втори български клуб

Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър на Северна Македония Кренар Лога издаде заповед да бъде закрит българския клуб “Цар Борис III” в Охрид, съобщи БГНЕС. Това става седмица след заличаването на българския клуб “Иван Михайлов” в Битоля. Мотивът за решението е че името на цар Борис III предизвиква напрежение и нетърпимост в македонското общество. Посочва се, че той е отговорен за престъпления по време на българската окупация на Македония през Втората световна война.  

Двете сдружения се закриват след законодателни промени, влизащи в сила със задна дата. Новите текстове в Закона за сдруженията и фондациите забраняват на граждански сдружения, фондации и политически партии да използват имена, които са свързани с фашизъм, нацизъм, геноцид.


Още от категорията

Дни на българското документално кино се провеждат в Босилеград

Начало на петдневния кино маратон беше дадено с филма „Моралът е доброто“ на Веселин Диманов, който спечели наградата на Българските филмови дейци “Васил Гендов” за най-добър дебют на документален филм за 2023 г.  Киноразказът за живота и..

публикувано на 09.06.23 в 12:36

Деца от две български училища представиха свои филми във Висбаден

Филмите Touch (автори: 3.ж клас от 81 СУ “Виктор Юго” в София) и Торнадо (автори: група ученици от ОбУ “Неофит Рилски”, с. Дерманци) представиха България на годишния фестивал на програмата „Киното, сто години младост“ в германския град..

публикувано на 08.06.23 в 17:50
Снимка: Югозападен университет

Директори на български училища от Европа се събраха в Благоевград

Утвърждаването на българистиката в чужбина и преподаването на български фолклор в неделните училища зад граница са на фокус в провеждащия се обучителен семинар в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Поканата е била отправена към директорите на..

публикувано на 08.06.23 в 14:46