Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Ден за размисъл, не на шега

Снимка: БГНЕС

1 април в България е ден, свободен от политическа агитация преди предсрочните парламентарни избори. Предизборните послания са забранени както в деня за размисъл, така и в самия ден на вота, а местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

Така, всеки български гражданин има 24 часа, за да обмисли чутото по време на политическата кампания и да вземе спокойно решение коя от регистрираните 15 партии и 7 коалиции да подкрепи с гласа си.

Изключителна важност на часовете за размисъл придава и фактът, че между 7 и 14 % от гласуващите ще решат в последния момент кого да подкрепят. Според социолозите процентът на т.нар. "стихийни избиратели" е достатъчно голям, че да отклони резултатите от предварителните проучвания на обществените нагласи. А когато говорим за очаквана ниска избирателна активност от около 40 % и почти изравнена подкрепа за първите две партии, решението на колебаещите се избиратели може съществено да наклони везните, като победителят в изборите вероятно ще се реши в последния момент.

За много българи този пети предсрочен вот е надеждата да бъде разплетен възелът на политическата безпътица и новоизбраният парламент да излъчи стабилно правителство, което да се заеме с решаването на важните проблеми на хората – инфлацията, сигурността, реформите във важни сектори като правосъдие, здравеопазване и пр.

Затова, макар да е 1 април, важно е гражданите да погледнат сериозно на политическите оферти на кандидатите и да вземат решение не на шега – да отидат до изборните секции и да гласуват.

А иначе, изборният 2 април ще започне в 7:00 часа и ще продължи до 20:00 часа, като при струпване на избиратели пред секциите може да бъде удължен до 21:00 часа.

Радио България ще следи гласуването на сънародниците ни в чужбина, така че четете публикациите ни през целия неделен ден.

Информация за проблеми, мнения и снимки изпращайте на редакционния ни е-мейл: radiobulgaria@bnr.bg или до профила ни във ФейсбукБНР-Радио България за българите по света.


Текст: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05