Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Избори 2023

Ден за размисъл, не на шега

Снимка: БГНЕС

1 април в България е ден, свободен от политическа агитация преди предсрочните парламентарни избори. Предизборните послания са забранени както в деня за размисъл, така и в самия ден на вота, а местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

Така, всеки български гражданин има 24 часа, за да обмисли чутото по време на политическата кампания и да вземе спокойно решение коя от регистрираните 15 партии и 7 коалиции да подкрепи с гласа си.

Изключителна важност на часовете за размисъл придава и фактът, че между 7 и 14 % от гласуващите ще решат в последния момент кого да подкрепят. Според социолозите процентът на т.нар. "стихийни избиратели" е достатъчно голям, че да отклони резултатите от предварителните проучвания на обществените нагласи. А когато говорим за очаквана ниска избирателна активност от около 40 % и почти изравнена подкрепа за първите две партии, решението на колебаещите се избиратели може съществено да наклони везните, като победителят в изборите вероятно ще се реши в последния момент.

За много българи този пети предсрочен вот е надеждата да бъде разплетен възелът на политическата безпътица и новоизбраният парламент да излъчи стабилно правителство, което да се заеме с решаването на важните проблеми на хората – инфлацията, сигурността, реформите във важни сектори като правосъдие, здравеопазване и пр.

Затова, макар да е 1 април, важно е гражданите да погледнат сериозно на политическите оферти на кандидатите и да вземат решение не на шега – да отидат до изборните секции и да гласуват.

А иначе, изборният 2 април ще започне в 7:00 часа и ще продължи до 20:00 часа, като при струпване на избиратели пред секциите може да бъде удължен до 21:00 часа.

Радио България ще следи гласуването на сънародниците ни в чужбина, така че четете публикациите ни през целия неделен ден.

Информация за проблеми, мнения и снимки изпращайте на редакционния ни е-мейл: radiobulgaria@bnr.bg или до профила ни във ФейсбукБНР-Радио България за българите по света.


Текст: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Половината от българите искат възобновяване на сътрудничеството с Русия след войната

В България, 51% от гражданите са за възстановяването на отношения на пълно сътрудничество с Русия след войната, информира агенция Фокус, като се позовава на проучване на Европейския съвет за външни отношения. Според данните, около една трета от..

публикувано на 09.06.23 в 10:28

България днес – 8 юни 2023 г.

В „България днес“ на 8 юни говорим за слънчевата енергия и за интереса към фотоволтаиците у нас, узнаваме как България привлича полски летовници по българското Черноморие и какви препоръки отправят граждани към новото българско правителство. С Любен..

публикувано на 08.06.23 в 19:00

В петък остава топло с превалявания над Западна България

В петък  ще е предимно слънчево.  След обяд ще се заоблачава над Западна България, но само на места ще превали. Минималните температури ще са от 11 до 16°, в София - 11°. Максималните температури ще са от 26 до 31°. В столицата ще е 26°. Над..

публикувано на 08.06.23 в 18:15