Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Ден за размисъл, не на шега

Снимка: БГНЕС

1 април в България е ден, свободен от политическа агитация преди предсрочните парламентарни избори. Предизборните послания са забранени както в деня за размисъл, така и в самия ден на вота, а местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

Така, всеки български гражданин има 24 часа, за да обмисли чутото по време на политическата кампания и да вземе спокойно решение коя от регистрираните 15 партии и 7 коалиции да подкрепи с гласа си.

Изключителна важност на часовете за размисъл придава и фактът, че между 7 и 14 % от гласуващите ще решат в последния момент кого да подкрепят. Според социолозите процентът на т.нар. "стихийни избиратели" е достатъчно голям, че да отклони резултатите от предварителните проучвания на обществените нагласи. А когато говорим за очаквана ниска избирателна активност от около 40 % и почти изравнена подкрепа за първите две партии, решението на колебаещите се избиратели може съществено да наклони везните, като победителят в изборите вероятно ще се реши в последния момент.

За много българи този пети предсрочен вот е надеждата да бъде разплетен възелът на политическата безпътица и новоизбраният парламент да излъчи стабилно правителство, което да се заеме с решаването на важните проблеми на хората – инфлацията, сигурността, реформите във важни сектори като правосъдие, здравеопазване и пр.

Затова, макар да е 1 април, важно е гражданите да погледнат сериозно на политическите оферти на кандидатите и да вземат решение не на шега – да отидат до изборните секции и да гласуват.

А иначе, изборният 2 април ще започне в 7:00 часа и ще продължи до 20:00 часа, като при струпване на избиратели пред секциите може да бъде удължен до 21:00 часа.

Радио България ще следи гласуването на сънародниците ни в чужбина, така че четете публикациите ни през целия неделен ден.

Информация за проблеми, мнения и снимки изпращайте на редакционния ни е-мейл: radiobulgaria@bnr.bg или до профила ни във ФейсбукБНР-Радио България за българите по света.


Текст: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30