Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Избори 2023

Изборният ден за българите в чужбина започна

| обновено на 02.04.23 в 09:45
Снимка: МВнР

Първите две избирателни секции зад граница в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати точно в 7:00 ч. местно време (22:00 ч. българско време снощи) за българските граждани, които желаят да изберат представители за 49-то Народно събрание, съобщи МВнР.  

Два часа по-късно започва и гласуването в Австралия. Очаква се изборният ден зад граница да приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ – в 6 часа българско време в понеделник, 3 април. 

В Турция, където имат право да гласуват 350 000 души, секциите са най-много. Очакванията на изселническите организации са до урните да отидат едва 10% от турците с български паспорти в южната ни съседка

В Гърция, българските граждани имат възможност да гласуват в 21 секции. В Атина, където живеят най-много наши сънародници, секциите са 5, а на о. Крит има 5 секции в пет града. Сънародниците ни могат да гласуват и в Александруполис, Комотини, Кавала, Ставрос и в Солун. Сутринта, при отварянето на няколко секции се бяха образували опашки от чакащи.

Снимка: БТА
В Белгия избирателните секции са 15, като най-много са в Брюксел. В постоянното ни представителство са две и две в посолството. Останалите са в Антверпен, Гент, Варегем, Льовен, Масмехелен и Хаселт. В Белгия живеят 45 000 души с българско гражданство и още 10 000 са с двойно. Право на глас имат между 40 и 45 000 души, но обикновено гласуват между 10-15% от тях, като най-ниската избирателна активност е била миналата година през юли.

В Люксембург секциите са 2. Там живеят около 2 000 българи, а от тях гласуват около 700.

Във Франция, където са отворени 16 избирателни секции, очакват слаба избирателна активност. Три от секциите са в посолството ни в Париж. В Монпелие и Тулуза две секции са на нови адреси. За машинно гласуване са оборудвани секциите във френската столица, в Ница и Лион, а в останалите се гласува с хартиени бюлетини.

Във Великобритания, българите гласуват в 118 секции, като местоположението им е на географски и демографски принцип. В 35 от тях има машини, а в останалите сънародниците ни ще упражнят правото си на глас с хартиени бюлетини.

В чужбина, българските граждани могат да упражнят правото си на глас в 61 държави, в 737 секции. В 245 от секциите е предвидено машинно гласуване, като машините са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

Следете също:

БНР подкасти:

Още от категорията

Българското гражданство ще се връчва със специална церемония

Отказалите се доброволно от българско гражданство няма да имат право на възстановяване, решиха депутатите на първо четене за промените в Закона за българското гражданство. Натурализация ще получават само неосъждани за престъпление от общ характер...

публикувано на 21.09.23 в 13:23

Вече има и втори обвиняем за побоя над Християн Пендиков в Охрид

За пореден път делото за побоя на секретаря на вече заличеното българско сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков беше отложено. Този път причината е протест на работещите в съдебната система в Северна Македония. Адвокатът на обвинения за..

публикувано на 21.09.23 в 13:16

Първи учебен ден в българските училища в Рим и Флоренция

И тази година българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим отвори врати, за да продължи мисията си на разпространител на българския език и култура в Италия. Да окуражи децата и техните преподаватели, дойде и посланикът ни в Рим Тодор Стоянов, а..

публикувано на 18.09.23 в 10:15