Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Първи реакции на участниците в изборите

| обновено на 02.04.23 в 23:05
Единствено ДПС дадоха официално изявление пред медиите след края на изборния ден.
Снимка: БТА

От партия ГЕРБ с лидер Бойко Борисов и СДС заявиха, че няма да дават нито брифинг, нито изявление за медиите относно резултатите от предсрочните парламентарни избори тази вечер. Единствената реакция към момента оттам е пост в социалните мрежи на пиара на Борисов Севдалина Арнаудова. "Арестуваха го! Арестуваха ни! Гониха ни! Чегъртаха ни! Удариха ни с Магнитски! Платиха над милион на телевизии да работят за тях и срещу него! И накрая – равен! Обединени "добрите сили" с всичките си сили, екстри и манипулации зад себе си, са колкото него! Това е голямата победа на Борисов!", написа Арнаудова.

От "Продължаваме промяната" – "Демократична България" и БСП обявиха, че няма да коментират резултатите от изборите днес.

"Възраждане" очакват да бъдат трета политическа сила в новия парламент. Това каза Цончо Ганев, заместник-председател на "Възраждане". Партията няма да участва в управленска коалиция, тъй като "двете водещи партии искат да вкарат страната ни във война". В края на изборния ден лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че партията му прави революция и се превръща в първостепенна политическа сила. Единственото правителство, което "Възраждане" ще подкрепи, е правителство с мандата на "Възраждане".

"Не очаквайте от нас да чертаем разделителни линии. Ние призоваваме за диалог. В ситуацията, в която се намира държавата, на политиците ни са нужни разум, отговорност и диалог. Ще положим необходимите усилия, за да има редовно правителство", заяви на пресконференция първият осмелил се да говори пред медиите след края на изборния ден лидер – на ДПС – Мустафа Карадайъ.
По предварителни оценки ДПС постига целите, които си е поставило – да има най-малко четирима народни представители от Кърджали. Това заяви на пресконференция кметът на Кърджали и заместник-председател на ДПС Хасан Азис. Според него за този резултат на движението е помогнала хартиената бюлетина. "Категорично отстояваме позицията, че не трябва се ограничават начините за упражняване на изборното право на хората и това помогна на голяма част от хората да упражнят своя глас", каза Азис. ДПС по предварителни прогнози на различните агенции влиза с четвърто или трето място в парламента.

Ако ИТН влезе в парламента, ще се опита да гарантира, че 49-ото Народно събрание ще бъде работещо, "за да бъдат спокойни българските граждани“. В това увери Станислав Балабанов от "Има такъв народ" в първи коментар след края на изборния ден. "Всички български граждани искат да няма червени линии, защото те няма да понижат цените и да регулират инфлацията. Ще се опитаме да водим едни нормални разговори в следващия парламент“, каза още Балабанов.

От "Български възход" и "Левицата" засега се въздържат от заявления пред медиите.

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59