Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висок адреналин по горното поречие на река Арда в Родопите

Река Арда
Снимка: БГНЕС

Река Арда извира в околностите на село Горна Арда, край границата ни с Гърция и си пробива път през красивите долини и каньони на Средните Родопи. Гледките към обсипаните с каменни селца възвишения, стърчащите минарета на джамиите и проблясващите кубета на църквите, кристалният въздух и тишината навяват усещане за покой и безвремие. Горното поречие на Арда е чудесно благоустроено за целите на туризма. Къщи за гости, заведения, посещение на биоферми с дегустации на млечни продукти, преходи с планински колела, конна езда, джип сафарита – тук всеки може да се почувства като откривател и да повиши адреналина си сред дивата природа.

"Най-новата атракция в момента е панорамната площадка "Върхът“ край с. Могилица разказва Румен Романов от община Смолян. – Тя е разположена на 1 350 м надморска височина, изградена е на ръба на скалист връх и посетителите могат да се разходят по метална конструкция, върху която има дървена пътека. Накрая те стигат до прозрачната част, подсилена от стъкло и могат да погледнат към бездната под краката им. До там има два начина да се стигне - по пешеходен маршрут или с джипове.“

Въздушната платформа се намира на 9 км от центъра на село Могилица, което пък е истински родопски бисер, с типичната архитектура за този край. Тук можете да отседнете в къща за гости и да се насладите на ръчно изработени тъкани или на произведения на местните майстори дърворезбари. Ще видите на място как се дои добитъкът и как се приготвя кисело мляко или сирене.

Румен Романов има още предложения какво да видим и преживеем в района на горното поречие на Арда.

Недалеч от село Могилица се намира проходната пещера "Калето“. На входа ѝ ще ви снабдят с каска, ще ви вържат здраво и ще ви „изстрелят“ към бездната от един каменен свод с височина 40 метра.

"Точно в този край има нови атракции, като "Люлката“ . С едно въже се засилваш над пропастта и така се люлееш над нея, – обяснява Румен Романов. – Наблизо е късноантичната крепост "Кошница“. Мястото е на 1 200 м. височина. Имаме и пещери. Най-известната сред тях е Ухловица. Много интересна е и пещерата в каньона Гарга Дере. Тя е водна пещера и е сравнително млада. На места вътре водата стига до кръста. Казва се Голубовица и хората влизат в нея със специални ботуши. От едната зала в другата се преминава с надуваема лодка, което е любопитно преживяване.“

Пещера Голубовица

След като посетите подземното царство на Родопите, можете да полетите  във въздуха над Гарга Дере с помощта на алпийския тролей, монтиран на входа на Голубовица. Така, ще се понесете във въздуха на 20 метра над река Есенска, преди да се приземите на отсрещния ѝ бряг.

И не пропускайте да се отбиете в Агушевите конаци наблизо, препоръчва Румен Романов. Невероятният комплекс от жилищни и стопански сгради е най-големият родов замък от средновековен тип в Родопите, построен в началото на ХІХ век. В наши дни импозантният архитектурен ансамбъл е реставриран и превърнат в етнографски музей.

Агушевите конаци

Вижте още:

Снимки: БГНЕС, visitsmolyan.bg
По публикацията работи: Марта Рос

Още от категорията

Остров Св. Анастасия вече посреща туристи и в подводен параклис

Най-новата атракция в района на черноморския ни град Бургас е подводен параклис, в близост до остров Св. Анастасия. Параклисът беше потопен през януари и се намира на около 15 метра дълбочина, предаде euronewsbulgaria. Той е висок около 3 метра, а край..

публикувано на 28.02.24 в 06:30

Бургазлии се насладиха на високите температури на плажа

Топлото време предизвика стотици бургазлии и гости на града да направят първия си плаж за Новата година. В ранния следобед температурата достигна 20 градуса, а на морската вода – 9 градуса. Някои от хората предпочетоха разходката край морския бряг,..

публикувано на 24.02.24 в 16:14
Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52