Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за рисуване на птици

Снимка: bulgarian-illustration.com

Тази събота, 8 април, край Голямото езеро в Южния парк в София, всички любители на птиците са поканени да уловят в картина с бои, моливи, пастели или с фотоапарат техния живот в естествената им среда. Там, всяка утрин се разпяват над 65 вида представители на птичия свят, сред които големи и сини синигери, сойки, патици, косове и др. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, в партньорство с Национален природонаучен музей – БАН, Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори – ДАФНИ и издателство "Българска илюстрация". 

В края на месеца пъстрите рисунки ще бъдат изложени в Националния природонаучен музей при БАН, а желаещите, които нямат възможност да дойдат в Южния парк, ще могат участват онлайн, като изпратят снимки на творбите си на milena@bulgarian-illustration.com до 24 април 2023 г. Издателство "Българска илюстрация" ще продължи темата за птиците в градска среда със специално издание.

Празникът води началото си от времето на Втората световна война, когато през 1943 г. в Лондон, седемгодишната Дори Купър посетила в болницата своя вуйчо, който страдал от депресия. В опита си да го разведри Дори го помолила да ѝ нарисува птица. Той успял да скицира по детски разкривена червеногръдка, която развеселила малкото момиче. Заразителният ѝ смях дал сили на вуйчо ѝ да се опита да гледа по-ведро на живота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Русе започват безплатни пешеходни обиколки Ruse Summer Free Tour

Безплатните пешеходни обиколки в Русе Ruse Summer Free Tour на английски език, насочени към българските и чуждестранните гости на града, започват в събота, 4 май. Техният маршрут включва най-емблематичните сгради и места в централните части на Русе...

публикувано на 04.05.24 в 07:10
Из Искърското дефиле

Облачна събота, на места - валежи

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав - слаби. Вечерта от север валежите ще спират. Минималните температури ще са между 8° и 13° ,..

публикувано на 03.05.24 в 19:05

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде..

публикувано на 03.05.24 в 17:22