Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчик и Варна посрещат празниците с пъстри килими от цъфнали лалета

Над 100 хиляди лалета в ботаническите градини на двата крайморски града

Снимка: ubg-bg.com

През тази пролет Ботаническата градина в Балчик ще зарадва гостите си с „Парада на лалетата“, наречен така заради цъфтящите в продължение на около месец и половина различни сортове луковични растения, съобщава сайтът bgtourismbg. Вече е започнал цъфтежът на засадените през есента 58 хиляди пролетни видове лалета, заедно със зюмбюли, нарциси и мускари. В идните седмици лалето, във всичките му разновидности, ще бъде господар на цветята в Балчик.

Около православния Великден гостите на Ботаническата градина ще могат да се разхождат и да се снимат на фона на големи пъстроцветни килими от общо 85 сорта лалета. 47 от тях са нови, отличаващи се с разнообразие в цветния спектър и неговите нюанси. Особено красиви и ефирни са обикновените, ресничести, божуровидни и дори многоцветни (с повече от един цвят на стъблото) сортове. Компания им правят и цветните площи, нашарени с други видове растения, като теменужка, незабравка, боянка, силене и пр.


Достоен конкурент на Балчик в това отношение е Варна. С богата палитра от багри и аромати започна цъфтежът на т.нар. колекция „Лалетата на Варна“ в Университетска ботаническа градина – Екопарк Варна.

През есента на 2022 г. там бяха засадени над 50 000 луковици лалета от над 70 сорта, които вече приветстват пролетта с разнообразните си цветове и форми. Колекцията лалета е в комбинация с два сорта кукувиче грозде – мускари. А цъфтежът им ще продължи до началото на месец май.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимки: ubg-bg.com


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40
Българският щанд в Букурещ

Българският туризъм се представя на изложения в Букурещ и Кишинев

С най-големия национален щанд от 300 квадратни метра България се представя на най-авторитетното туристическо изложение в Румъния. Събитието се провежда за 49-и път в най-големия изложбен център на Букурещ „Ромекспо“.  От страната ни на форума..

публикувано на 17.02.24 в 11:42