Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчик и Варна посрещат празниците с пъстри килими от цъфнали лалета

Над 100 хиляди лалета в ботаническите градини на двата крайморски града

Снимка: ubg-bg.com

През тази пролет Ботаническата градина в Балчик ще зарадва гостите си с „Парада на лалетата“, наречен така заради цъфтящите в продължение на около месец и половина различни сортове луковични растения, съобщава сайтът bgtourismbg. Вече е започнал цъфтежът на засадените през есента 58 хиляди пролетни видове лалета, заедно със зюмбюли, нарциси и мускари. В идните седмици лалето, във всичките му разновидности, ще бъде господар на цветята в Балчик.

Около православния Великден гостите на Ботаническата градина ще могат да се разхождат и да се снимат на фона на големи пъстроцветни килими от общо 85 сорта лалета. 47 от тях са нови, отличаващи се с разнообразие в цветния спектър и неговите нюанси. Особено красиви и ефирни са обикновените, ресничести, божуровидни и дори многоцветни (с повече от един цвят на стъблото) сортове. Компания им правят и цветните площи, нашарени с други видове растения, като теменужка, незабравка, боянка, силене и пр.


Достоен конкурент на Балчик в това отношение е Варна. С богата палитра от багри и аромати започна цъфтежът на т.нар. колекция „Лалетата на Варна“ в Университетска ботаническа градина – Екопарк Варна.

През есента на 2022 г. там бяха засадени над 50 000 луковици лалета от над 70 сорта, които вече приветстват пролетта с разнообразните си цветове и форми. Колекцията лалета е в комбинация с два сорта кукувиче грозде – мускари. А цъфтежът им ще продължи до началото на месец май.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимки: ubg-bg.com


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30