Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цъфна срещащото се само в Странджа Търилово великденче

Снимка: Facebook/ ПП „Странджа”

Срещащото се само по варовити скалисти места в западните части на Природния парк "Странджа" Търилово великденче (Veronica turrilliana Stoj. et Stef.) цъфна в дните преди Великден, предаде БНР Бургас.

Странджанският ендемит с лилаво-сини цветове със светложълт пръстен в средата е открит за науката от българските ботаници Н. Стоянов и Б. Стефанов през 1923 г. и е наречен на името на английския ботаник Уилям Търил.

Цветето е включено в Червената книга на България и като застрашен в Европа вид в списъците на IUCN (Международен съюз за защита на природата), посочват от Природния парк "Странджа".

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радослава Кафеджийска става генерален консул на България в Одрин

Министерският съвет прие решение за назначаване на Радослава Кафеджийска на длъжността генерален консул на България в Одрин, Турция с консулски окръг, обхващащ общините: Одрин, Къркларели и Текирдаг. Радослава Кафеджийска е юрист по..

публикувано на 27.09.24 в 18:29

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58