Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

144 г. от приемането на Търновската конституция

Снимка: БГНЕС

На днешния ден отбелязваме 144-ата годишнина от приемането на Конституцията на Княжество България, наричана още Търновска. Новаторска и прогресивна за своето време, тя е създадена от българи, получили висшето си образование във водещи европейски университети, и утвърждава личната неприкосновеност, частната собственост, свободата на печата, правото на сдружаване и други демократични принципи. На 4 декември 1947 г. – след идването на власт на комунистическия режим, Търновската конституция е заменена с Конституция на Народна република България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58