Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен, откъдето започва България

Шуменска крепост
Снимка: bulgariatravel.org

"Оттука започва България – пет пръста в железен юмрук. 

Обвързани с древно предание, калени в поход и труд!"

Така започва химнът на град Шумен, възпяващ епичното начало на Българската държава, основана през 681 г., в околностите на днешния град. Наблизо са разпилени останките от древните български столици Плиска и Велики Преслав. А само на 17 км от центъра на Шумен, високо в скалите, е изваян Мадарският конник” – единственият в Европа монументален каменен релеф от VIII в., включен в листа на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Конникът е част от историко-археологическия резерват "Мадара", известен още като "Българската Троя", заради невероятното богатство от  паметници от IV хилядолетие пр. Хр. до XV век. Районът е осеян със скални манастири от ранното средновековие, както и с природни забележителности, достъпни чрез специални маршрути.


Светлана Джанкова от местния Туристически информационен център ни препоръчва да се качим на Шуменското плато:

"На територията на Шуменското плато се намират два скални манастира - Константиновият и Ханкрумовският. Всеки един от тях е свързан с различни периоди от отшелническия живот по нашите земи. Част от скалните ни манастири са от VIII в., а другите са от XIV в. и са свързани с исихазма.

Костадинов манастир

Не по-малък интерес представлява изграденият, в чест на 1300 годишнината от основаването на България, паметник „Създатели на българската държава“. Освен това, на платото се намира Шуменската крепост, откъдето е започнал да се развива днешният град“, добавя Светлана Джанкова.

Крепостта е разрушена през 1444 година. В наши дни, малка част от нея е възстановена. Има музей, в който са изложени открити на територията ѝ артефакти, в т.ч. и надпис от XIV в., споменаващ за първи път името на днешния град Шумен. Гледката, която се открива от върха на крепостта, е още една причина да я посетите:

"От крепостта, като на длан, се разкрива целият град. Вижда се добре запазената му част, с османските паметници на архитектурата, часовниковата кула, чешмите, безистенът - най-старата сграда в нашия град, създадена от Дубровнически търговци през XVI в., както и много храмове на различни религии, защото в Шумен има толерантност между представителите на различните общности", казва Светлана Джанкова.

Ако обичате природата и пешеходните преходи, тази част на Североизточна България ще ви се стори рай – природни резервати, изпъстрени с дъхави цветя и билки, пещери и карстови образувания, стрелнали се към небето скали, над които кръжат редки видове птици…

Природен парк „Шуменско плато“

"Напролет идват туристи, за да наблюдават цъфтенето на орхидеите" - казва Светлана Джанкова и препоръчва да се обърнете към дирекцията на Шуменското плато, откъдето ще ви предоставят услугите на планински водач или специални карти с маршрутите до археологическите и природните чудеса в околностите.

Вижте още:

Снимки: ТИЦ Шумен, Любомир Лазаров, bulgariatravel.org

По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50