Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гастрол в Канада ознаменува 20-годишнината на Музея "Борис Христов"

Снимка: Facebook/BorisChristoffMuseum

Музеят "Борис Христов" – институцията в София, която ревностно съхранява паметта за един от най-големите артисти в световната оперна история, е живо средище за изява на артисти от всички сфери на изкуството. През 2023-та Държавният културен институт към Министерството на културата чества 20 години от създаването си и по този повод ще направи гастрол в шест канадски града.


"Ще празнуваме като работим – нали казват, че е щастие да работиш онова, което обичаш! Започваме с гастрол в Канада на 21 април. Ще представим Музея "Борис Христов" с фотографската изложба на Светослав Чулин "Рим. Борис Христов", с документалния филм "Сбъдване на мечти"  на Елена Драгостинова и Йордан Бойчев и с концерти на вокалната група "Спектрум" – казва Елена Драгостинова, която е начело на културния институт от неговото основаване.


Програмата

"Рим. Борис Христов" – с тези думи завършват стотици писма, които великият оперен артист, педагог и дарител отправя от Вечния град към своите близки, приятели и колеги от цял свят, а сега стават отправна точка на фотографската изложба на Светослав Чулин, която ще бъде представена в Канада. "Продължителното пребиваване на великия български бас в Рим поставя отпечатък върху личността му, тук Борис Христов се изгражда като артист с широки културни интереси. Но Рим е и вечността, която се гради от личности", разказва Елена Драгостинова пред БТА. В Рим Борис Христов преживява едни от най-големите си триумфи. Тук се осъществява и желанието му да се посвети на усъвършенстването на бъдещите оперни артисти. През 1986 г. вилата му на улица "Мадона ди Кампилио" тържествено отваря врати за българските таланти под името "Българска академия за изкуство и култура". Днес Рим изглежда различен, дори само ако знаеш, че един от неговите забележителни граждани е бил Борис Христов – това е едно от внушенията на фотографа Светослав Чулин.


Документалният филм "Сбъдване на мечти" разказва за мечтата и завещанието на Борис Христов софийският му дом в тихия квартал на ул. "Цар Самуил" 43 да се превърне в жив музей на славата, но и в трамплин за младите таланти, в място за среща между всички изкуства, в пространство за обмен на мъдрост и свежи идеи между различни поколения творци. Как това се случва днес, разказват певци, художници, актьори и продуценти, обвързани завинаги с този оазис за творчество.

Вокалната формация „Спектрум“ ще представи в Канада авторска програма със собствени аранжименти на обработен български фолклор, евъргрийни и поп музика.

Маршрутът

Турнето на музея "Борис Христов" отвъд Океана започва на 21 април в Ниагара и продължава в Торонто, Киченер, Плевна, Отава и Монреал. Това гостуване е част от Дните на българското изкуство в Канада, които бяха открити в началото на април в Торонто със сборната изложба Evolving Connections, представяща творби на художници от български произход, живеещи в САЩ и Канада. Главен организатор е сънародничката ни Елица Йорданова, която от дълги години живее в Канада. "За сцените, за срещите с публиката и за още много други големи и малки неща се е погрижила Ели Йорданова, благодарим ѝ сърдечно!" – казва г-жа Драгостинова. И напомня, че след завръщането от канадската обиколка Музеят ще организира Деветнайстия фестивал на изкуствата "Борис Христов" в София – от 18 май до 30 юни.

Държавният културен институт "Борис Христов" съчетава функциите на музей и на център, в който се осъществяват художествени програми с млади изпълнители под ръководството на авторитетни педагози. През годините в залите му са гостували творци от Австрия, Австралия, Англия, Белгия, Германия, Дания, Ирландия, Република Северна Македония, Гърция, Кипър, Испания, Полша, Русия, САЩ, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Южна Корея и КНДР.

Освен фестивала на изкуствата с международно участие "Борис Христов", в програмата на софийския музей е и международен конкурс по композиция "Миниатюри за голям глас".

Културният институт е представял творческото наследство на Борис Христов и неговите следовници в редица културни средища като Москва, Авиньон, Алмати, Астана, Берлин, Братислава, Банска Бистрица, Виена, Париж, Санкт Петербург, Москва, Рим, Вашингтон, Ню Йорк. За интензивната си работа през 2008 година музеят "Борис Христов" беше удостоен със Знака за европейско културно наследство.

Вижте още:

Текст: Елена Каркаланова

Снимки: Facebook/BorisChristoffMuseum, Facebook/spectrumvocalband
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Триумф" - българският кандидат за "Оскар" триумфира на "Златната роза"

Във Варна филмът "Триумф" на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели голямата награда за пълнометражен филм на 42-ия фестивал на българското кино "Златната роза". Лентата получи и наградата за сценарий, написан от двамата..

публикувано на 27.09.24 в 09:24

"Пощенска кутия за приказки" продължава да пътува сред българите зад граница

След 17 успешни дати в Европа, популярният литературен формат "Пощенска кутия за приказки" продължава своето европейско турне с още 11 локации. То представя репертоар от нови и любими на публиката текстове, писани специално за сънародниците ни..

публикувано на 27.09.24 в 07:25

САЩ инвестират 240 000 долара в център за изкуство и култура във Варна

САЩ инвестират 240 000 долара във варненския културен център ReBonkers чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP). Това обявиха от посолството на САЩ в София. Варна е най-големият бенефициент по проект на AFCP в Европа..

публикувано на 25.09.24 в 22:32