Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският институт в София с кино покана и въпрос – устойчиво или (не)поносимо е бъдещето ни

Снимка: Френски институт - България

Филмът „Зелената планета“ (1996 г. – на френски, субтитриран на български) ще бъде показан на 22 април от 14 ч. в зала „Славейков“ на Френския институт в България. Прожекцията е част от инициативата на френските институти в целия свят, наречена „Нощ на идеите 2023“. Осмото ѝ издание е под надслов „Повече?“, а Френският институт в България разглежда темата през призмата на проблемите с околната среда, под общото название: „Бъдещето ни: устойчиво или (не)поносимо?“ Устойчивите, но и разрушителните ни практики по отношение на битието ни на потребители или туристи в планината бяха обект на дискусия на 20 април.

„Непрекъснато сме предупреждавани за това, че начинът ни на живот и на потребление води до свръхексплоатация на природните ресурси. Знаем също, че като общество ние генерираме колосални количества отпадъци, някои от които са постоянни замърсители на природната среда. Но все пак, способни ли сме да измерим вредата от собственото си поведение? Имат ли реален ефект решенията, които предлагаме?“ – питат организаторите на форума.

Магдалена Малеева

С мнения в дискусията се включиха личности с мисия в сферата на екологията – председателят на сдружение „Планини и хора“ Любомир Попйорданов, тенисистката Магдалена Малеева, достигнала до №4 в световната ранглиста, а днес основател на няколко екологични асоциации и екоотговорни предприятия, изследователят от БАН Николай Вълчев и Балин Балинов от „Грийнпийс“. Балин Балинов

Гост на дискусиите беше и Флоранс Рюдолф – професор по социология и урбанизъм в Националния институт по приложни науки в Страсбург (INSA), която изучава процесите на институционализиране на околната среда, основани на нови социални практики и начини на живот в градовете, както и на новите знания, форми на експертиза или професии, свързани с тези реалности.

Филмът „Зелената планета“ на режисьора Колин Серо и с участието на Венсан Лендон и Марион Котияр разказва за обитатели на чужда планета, които са създали идеално общество и живеят в хармония помежду си и с природата. От време на време някои от тя посещават и други планети, но странното е, че от двеста години насам никой не желае да посети планетата Земя. Един ден млада жена решава доброволно да отиде на Земята, където земляните я срещат насред Париж… Прожекцията на филма в София е с вход свободен.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: Френски институт – България
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Феникс Върбанов: Чрез изкуството бих искал да излекувам себе си и света от тежкото бреме на войните

Намираме Феникс Върбанов в привидното безвремие между две изложби; между уловената пулсация на времето, душата и сърцето и движението към новите идеи, от които ще се освободи нов дух; между имагинерното и едновременно с това физическо съжителство на..

публикувано на 13.05.24 в 11:50

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10