Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частица от мощите на св. Георги Победоносец идва у нас

Снимка: mitropolia-sofia.org

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Софийската епархия ще посрещне днес частица от дясната ръка на св. великомъченик Георги Победоносец, която се съхранява в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, гр. Нигрита край Серес (Северна Гърция). Храмът в Гърция е построен специално в чест и памет на светеца.

Светинята ще бъде посрещната на 26 април в старинния столичен храм „Св. София“ от 16:30 ч. и ще остане там за поклонение и на 27 април. Мощите ще останат в страната ни до 7 май, а поклонението пред тях ще може да се извърши освен в София, също така:

26 - 27 април – в старинен храм „Св. София“;

28 - 30 април – храм „Св. Атанасий“, с. Горни Лозен;

1 - 3 май – Църногорски манастир „Св. св. Козма и Дамян“ край с. Гигинци;

4 - 5 май – храм „Св. Петка“, гр. Брезник;

5 - 7 май – храм „Св. вмчк Георги“, гр. Перник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пуснаха сребърен медал с театрална маска от Хераклея Синтика

Сребърен медал с изобразена древна театрална маска е създаден по повод откриването на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Керамичната театрална маска от II-III век, която краси медала, е намерена по време на разкопки и е изложена в..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19