Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната ни църква отбелязва Деня на Мироносиците

В третата неделя след Възкресение Христово, Православната църква отбелязва Неделя на светите Мироносици. При страданията на Иисус Христос, неговото разпятие и смърт, до самия край остават малцина, предимно жени. На третия ден, на разсъмване, според обичая на онова време, жените отиват на гроба, за да помажат тялото на Христос с благовония, но вместо безжизнен мъртвец те откриват празен гроб.

След като англелът Господен им казва да не Го търсят при мъртвите, те виждат първи Възкръсналия Спасител, който ги поздравява с думите: “Радвайте се!”. Неговите слова се превръщат завинаги в същност на християнската сила. Тези жени нямали никаква представа за наближаващото Възкресение и победата над смъртта. Те стояли при Кръста само заради любовта си към Христос, съпреживявали с Него и не оставили измъченото Му тяло, за да свършат всичко, което прави Любовта при последната раздяла. Заради тази любов, те първи узнават, че безнадеждна раздяла заради смъртта, никога вече няма да има. Това е Възкресението за жените Мироносици, което напомня, че единствени любовта и верността са светлината в мрака и призовава да запазим любовта и верността в света.

В този смисъл, чрез жените Мироносици, Бог въздига жената и ѝ отрежда водещо място в поддържането и укрепването на чистата християнска вяра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01