Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България чества 147 години от Априлското въстание (галерия)

22
Панагюрище
Снимка: БТА

На 1 май Панагюрище е център на тържествата за 147-ата годишнина от Априлското въстание. Те започнаха с шествие водено от Поибренския сребърен кръст. С него е благословена Хвърковата  чета на войводата Георги Бенковски.

В историческия храм "Свето Въведение Богородично" беше отслужена панихида в памет на загиналите в Априлската епопея.

Жители и гости на Панагюрище гледаха историческата възстановка, пресъздаваща обявяването на въстанието и отбраната на града.

Кулминацията на честването е вечерта с тържествен митинг-заря от 20.30 часа. Годишнината от въстанието се отбелязва също в Копривщица и Клисура.

Копривщица

Въпреки кървавото потушаване Априлското въстание от 1876 г. поставя българския въпрос в центъра на европейската политика и води до поредицата от събития довели до освобождението на България през 1878 г.

Вижте още снимки от честванията и историческите възстановки в Панагюрище и Копривщица в галерията.
Снимки: БТА, БГНЕС

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

„Куршум джамия” в Пазарджик ще се ремонтира с помощ от държавата

Старата джамия „Куршумлу джамия“ в Пазарджик ще бъде ремонтирана с одобрени от кабинета „Денков“ допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2023 г. в размер на 6 311 800 лв. Сградата, която е обявена за паметник на културата от..

публикувано на 17.09.23 в 11:05

Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Православната ни църква днес почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, както и добродетелите, които те олицетворяват. Според преданието София, чието име означава мъдрост, и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов били наклеветени..

публикувано на 17.09.23 в 10:00

Край средновековния град Русокастро откриха монументална крепостна стена

Откритата през този археологически сезон монументална крепостна стена е дълга 70 метра и широка от 1,8 до 3 метра, информират от Регионалния исторически музей в Бургас. Стената край средновековния град Русокастро е запазена на височина до 2,5 метра...

публикувано на 16.09.23 в 10:44