Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спомен за Недялка Керанова

„Гласът ѝ, като никой друг, ни напомня за красотата на родната Тракия“, писа до Радио България Норис Балабанян от САЩ

Недялка Керанова
Снимка: личен архив

На 24 април се навършиха 82 години от рождението на Недялка Керанова – един от най-забележителните гласове в българския фолклор, отишла си без време от нашия свят през 1996 г. Напомни ни за нея нашият слушател и приятел от САЩ Норис Балабанян, чийто род е от Хасковско, откъдето е и самата изпълнителка. "Нейният глас, като никой друг, винаги ще ни напомня за неповторимата красота на Тракия, хилядолетната й култура и богати музикални традиции" – написа до Радио България Норис, изпращайки чрез нас съболезнования до дъщерята и рода на Недялка Керанова от името на всички хасковлии и тракийци, включително и от многото потомци на българи от Беломорска и Одринска Тракия, живеещи днес в Северна Америка.

Недялка Керанова е родена в с. Татарево, Хасковско, на 24 април 1941 г. На 13-годишна възраст получава първото си отличие и заедно с именитите по онова време Магда Пушкарова и Борис Карлов започва да пътува и да пее из България – на сватби, народни веселия и други празненства. През 1956 г. тя е приета за солистка на фолклорния ансамбъл в Пловдив, а не след дълго и великият Филип Кутев я кани в големия Държавен ансамбъл за народни песни и танци в София, където работи около осем години.

Недялка Керанова с Леновската група.

Определят я като доайен на българската сватбарска музика. И това не е случайно, защото баща й Тодор Керанов е бил известен сватбарски музикант – цигулар в оркестъра на легендарния Рамадан Лолов. Инструменталните групи, съпровождащи различни семейни празници, съществуват у нас още отпреди Освобождението през 1878 г., но през 60-те и 70-те години на м.в. тази традиция преживява същински разцвет.

Недялка Керанова е сред певиците, които се реализират именно в тази характерна фолклорна практика. По думите на редица музикални специалисти, Недялка Керанова е създател на свой собствен вокален стил, със специфичното вибрато и начин на пеене. Днес тя има многобройни последователи и дори – имитатори.

Вижте документален запис на изпълнение на Недялка Керанова от фолклорния събор "Тракия пее и танцува" през 1966 г.

Съставил: Красимир Мартинов

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10