Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Like Salsa", но по Балкански

Снимка: Facebook/Globalkan

GloBalKan е етно джаз проект, който съчетава фолклорни ритми с джаз мелодии, авторски композиции и аранжименти, характеризиращи музикалната палитра от различните краища на Балканите. Формацията е създадена през 2018 г. от Недялко Недялков – един от най-изтъкнатите ни изпълнители на кавал, който кани към него да се присъединят Стоян Янкулов – ударни инструменти, Петър Миланов – китара и Владимир Кърпаров - саксофон. Година по-късно записват дебютния си албум "Wonder Wheel"с вокалите на Богдана Петрова, Стоименка Недялкова и Марта Мавроиди от Гърция. В него присъстват както български народни песни в аранжимент на музикантите от GloBalKan, така и техни авторски инструментални композиции. Има и изненади, като една гръцка народна песен, и Libertango на Астор Пиацола, но във вариант на GloBalKan.

"Идеята на GloBalKan е да каним във времето музиканти от Балканите и от цял свят – хора, които знаем, че ще паснат на концепцията и на стила ни на свирене" – разказва Недялко Недялков. За името на формацията, което ни отвежда към пазенето на българските традиции и превеждането им на нов музикален език, музикантът пояснява: "Като имаме предвид колко бързо се развива глобализацията в целия свят, решихме да покажем как и ние като малка част от Балканите се вписваме в тази глобална картина".

Актуалният състав на GloBalKan включва майсторските ръце на кавалджията Недялко Недялков, в съчетание с уникалният талант на Стунджи, заедно с джазовия акомпанимент на саксофониста Арнау Гарофе и чувствените мелодии на китариста Пепи Миланов. Една въртележка от музикални идеи и магически ритми, която ще гостува на 9 май в BeeBopCafe – Пловдив с инструменталните композиции от албума, преработени в концертен вариант. Концертът ще се излъчва на живо през BeebopCafé TV, така че може да присъствате виртуално на него от 21 ч. българско време.

Преди този концерт ви представяме авторската пиеса на Недялко Недялков "Like Salsa" в изпълнение на GloBalKan от албума "Wonder Wheel".

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:

Още от категорията

Теодосий Спасов и неговият квинтет гостуват на българите в САЩ и Канада

"Теодосий Спасов фолк квинтет" е на турне в САЩ и Канада. Поканата е на Посолството на България в САЩ, а поводът – 120 години от установяване на дипломатическите отношения между двете държави. Концертите в периода 24 септември – 6 октомври..

публикувано на 26.09.23 в 10:15

Надежда Хвойнева – "Излел е Делю хайдутин"

Една популярна и обичана фолклорна песен звучи на почти всеки български празник, свързан с исторически събития. Това е прочутата "Излел е Делю хайдутин", включена през 1977 г. в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър", като..

публикувано на 22.09.23 в 10:15

Хор „Български гласове – Ангелите” започва европейско турне

Женският народен хор „Български гласове – Ангелите“ започва днес европейското си турне. Първият концерт е тази вечер в Хоофдорп, Нидерландия, в 20:15 часа местно време. Следват концерти в Хеерлен на 22 септември, в Херфорд на 23 септември, в Копенхаген на..

публикувано на 21.09.23 в 16:53