Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Документален филм за българските кукери впечатли The New Yorker

Авторитетният американски седмичник The New Yorker публикува на своята интернет страница, в категорията „The New Yorker Documentary“, късометражния документален филм на Килиан Ласаблиер „Кукери“, информира генералното ни консулство в Ню Йорк.

В рамките на 09:32 мин. лентата разказва за българската традиция на прогонване на злите сили чрез преобразяване на хора в причудливи същества. 

По оценка на редакторите на американското издание, филмът е пълен със „спиращи дъха неземни образи“, но впечатлява със своя фокус върху концепцията за наследството. „Ако не вярваш в нещо, то не може да съществува“ – казва участник във филма, цитиран от седмичника. Заключението е, че "традициите оцеляват, като се предават от поколение на поколение, както гените“.

Прочетете още за „Кукери“, в оригинал, и вижте филма тук: http://nyer.cm/CSkKuOJ


Снимка: Иво Данчев

По публикацията работи: Красимир Мартинов

Още от категорията

Съюзът на българските писатели е най-старата писателска организация в Европа

На 16 ноември 2023 г. е официалното отбелязване на 110-ата годишнина от основаването на най-старата писателска организация в Европа – Съюзът на българските писатели (СБП). Тържественото събитие ще се проведе в Централния военен клуб в София, под..

публикувано на 02.10.23 в 13:08

БНР премиерно показа нова версия на знаковата песен „Притури се планината“

50 години след първия запис на "Притури се планината", БНР представи премиерно нова версия на знаковата българска фолклорна песен. Изпълнението е с участието на Детския радиохор, Симфоничния оркестър и Оркестъра за народна музика на БНР.  Покойният..

публикувано на 02.10.23 в 12:20

Панаир на езиците в центъра на София

Навръх Международния ден на преводача и по повод Европейския ден на езиците (26 септември), Градската градина в София се превръща в арена на Езиков панаир. На него ще бъдат представени осемнайсет езика, двайсет културни института, посолства и..

публикувано на 30.09.23 в 05:45