Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Япония ще си сътрудничат в IT сектора

Снимка: INSAIT

Министърът на икономиката, търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура и делегация, включваща представители на водещи японски компании, посетиха и проведоха срещи в INSAIT - Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София. По време на първата за последните 50 години визита на японски министър на икономиката бяха обсъдени възможностите за разширяване на бизнес контакти в сферата на технологиите и беше подписана съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството в IT сектора и иновациите между двете страни. Ясутоши Нишимура се срещна с български учени, предприемачи и с вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Японските инвестиции в България надхвърлят 100 млн. евро, а стокообменът за изминалата година достига 325 млн. щ. д. През 2023 г. се навършват 50 години от началото на сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум“ и японската компания „Мейджи“, а българското кисело мляко вече е познато и в други азиатски държави като Китай, Тайланд и Сингапур, стана ясно по време на срещата. Стоянов запозна колегата си, че от тази седмица подобно стратегическо партньорство започва и с Монголия и подчерта, че Япония има водещ принос за успехите на българските продукти в Азия в последните десетилетия.

Снимки: INSAIT

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът Румен Радев гостува в Черна гора

Държавният глава Румен Радев от неделя е на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович, предаде БТА. На 17 юни, българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от домакините в..

публикувано на 16.06.24 в 11:26

Показват възможностите на водородните возила

По улиците на София, Пазарджик и Стара Загора през идните дни ще премине демонстрационен водороден електрически автобус и първата водородна електрокола в България. Това съобщават от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на..

публикувано на 16.06.24 в 10:23

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56