Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 неделни училища по света имат за свои покровители светите братя Кирил и Методий

На гости на неделното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Хага

7
Снимка: Facebook/ Българско училище „Св. Св. Кирил и Методий”, Нидерландия

Над 40 български неделни училища зад граница носят името на създателите на славянската азбука (глаголица) братята Кирил и Методий. На 11 май, когато Българската православна църква отбелязва деня на Светите равноапостоли и просветители, ние гостуваме на едно от тях – в административната столица на Нидерландия, град Хага. И там, както и в останалите школа, чийто патрон са съпокровителите на Европа, децата познават историята и  делото на двамата братя и са горди, че посещават часовете по български език, история и география.


Историята на това българско средище започва през 2006 година, когато е основано по идея и с подкрепата на родолюбиви родители. В началото училището се е намирало в нидерландския град Лайден.

"То започна изцяло като доброволческа организация на родители, които имаха желание децата им да научат български и да попиват българщината – разказва ни Мартин Петров, бивш член на училищното настоятелство. – Някои от родителите преподаваха по български език и история, но никой от тях не получаваше заплащане. Един от родителите ни преотстъпи офиса, в който работеше, тъй като в събота и неделя той беше празен. Скоро обаче помещението утесня, за да се събираме всички там и се наложи да наемем учебни стаи от едно училище в града. Това беше 2011-2012 година, когато и кандидатствахме за финансиране по програма „Роден  език и култура“, за да бъдем официално признати като неделно училище в Нидерландия. Тогава направихме сдружение, което регистрирахме според нидерландското законодателство като такова с идеална цел, под името „Училище Св.св. Кирил и Методий“, а целта му е да управлява обучителния процес."

Веднага след това започва и търсенето на професионални учители, наемани с трудови договори по нидерландското законодателство. Появява се и директор, който управлява школото заедно с Управителен съвет, в който влизат част от родителите на учениците. От септември 2018, всяка събота, децата вече учат в Хага, използвайки сградата на местно училище. "Броят им към момента е 158“ – уточнява директорът Радостина Шаренкова и допълва:

"В нидерландските и международните училища тук има един по-различен подход към преподаването – залага се най-вече на играта като начин на обучение. Затова и ние не можем да предложим нещо по-различно от това, тъй като децата разполагат само с два свободни дни, един от които прекарват при нас. Затова акцентът при обучението е свързан не толкова с преписването или заучаването наизуст, а се стараем да учим чрез игра или чрез правенето на неща с ръце – обяснява директорката и допълва, че предизвикателството пред учителите е голямо както заради многоезичната среда, така и заради начините, по които трябва да поднесат урока. – В някои от часовете ни гостуват родители, които разказват нещо, свързано с професията им, за любимите им занимания или за града в България, от който идват. Една от майките е инструктор по йога, друга обича да готви, трета ни разказа за Родопите и забележителностите там. Стараем се да дадем съвет на децата къде и как да прекарат ваканцията си, когато се прибират в България."

И все пак едно от основните предизвикателства за неделното училище е да направи от децата една сплотена и подкрепяща се общност. Как се постига това?

"Онова, което изключително сплотява и събира българите зад граница, е носталгията, а на нейна база могат да се намерят повече общи неща между хора, които на пръв поглед нямат кой знае колко общо помежду си – обяснява ни Мартин – Истината обаче е, че децата са много различни. Част от тях свързват цялото си съзнателно съществуване досега с България и идват оттам. Други пък свързват страната ни основно с ваканцията през лятото, баба и дядо и морето. Техните представи са доста по-идеалистични. От друга страна, училището е неделно и си мисля, че е твърде малко времето, което те прекарват заедно, за да могат да се превърнат в една силна и сплотена общност. Затова нашето училище се стреми да организира всякакви извънкласни мероприятия, които допълнително да сплотяват децата и родителите. Сред тях са курсове по народни танци, ателиета за изработването на различни изделия, почитането на традиции и обичаи, свързани с България."

Снимки: Facebook/ Българско училище „Св. св. Кирил и Методий”, Нидерландия


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook/ Асоциация за развитие на българската общност в Молдова

Българското беше представено в "Европейското градче" в Кишинев

"Европейско градче" беше открито в центъра на молдовската столица Кишинев на днешния 9 май, специално за Деня на Европа. В събитието се включиха президентът Майя Санду и еврокомисарят Йоханес Хан. В рамките на "Европейското градче" страните членки..

публикувано на 09.05.24 в 17:17
Снимка: БНУ

Българското школо в Кеймбридж празнува десети рожден ден

На 11 и 12 май, с празничен спектакъл и международен образователен форум, Българското неделно училище "Св. Иван Рилски" в Кеймбридж отбелязва 10 години от своето основаване. Започнало дейност с едва десетина ученици, днес училището е с филиали в..

публикувано на 09.05.24 в 09:25
Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08