Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Разбита руска бригада отстъпи позиции край Бахмут

Снимка: facebook.com/GeneralStaff.ua

На фронт от 3 км и в дълбочина от 2,6 км украинските сили разбиха и отблъснаха руската 72-ра мотострелкова бригада край Бахмут в Донбас, съобщи украинската агенция УНИАН. Големи загуби е понесъл и един от щурмовите отряди на руската компания „Вагнер“. Самият водач на наемниците от „Вагнер“ Евгений Пригожин във видео обвини руската военна част, че е избягала от позициите край Бахмут, предаде AFP.

Страните от ЕС започват в сряда обсъждане на 11-ия пакет от санкции срещу Русия в Украйна. Според документ, видян от AFP, Еврокомисията предлага спиране на износа на чувствителни технологии за 8 китайски компании заради подозрения, че ги продават на Русия. ЕС иска да се пресече реекспортът през трети страни за Русия на технологии, които могат да се използват на бойното поле, като например микрочипове и ще наложи санкции на фирмите и страните осъществяващи реекспорта. Като контрамярка Китай предупреди ЕС, че ще предприеме действия за защита на техните интереси, съобщи REUTERS. Външният министър Цин Ган заяви, че Пекин е "твърдо против" други държави да налагат свои собствени разпоредби или да предприемат едностранни действия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за отмяна на временните европейски ограничения върху украинския износ на зърнени култури за пет държави, сред които и България, наложени до 5 юни. В сряда и четвъртък в Истанбул ще се проведе четиристранна среща за подновяване на зърнения износ от Русия и Украйна, предаде ТАСС. Руското външно министерство посочи, че удължаването на сделката ще зависи от присъединяването на „Росселхозбанк“ към системата за международни разплащания SUIFT, премахването на ограниченията върху застраховането и презастраховането на руските кораби, отмяната на забраната за достъп до пристанищата, възобновяването на експлоатацията на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, както и деблокирането на чуждестранните активи и сметки на руски компании, свързани с производството и преработката на храни и торове.


Още от категорията

Миньорите и енергетиците ще решават, как ще продължат протестите

Синдикатите не уважиха поканата за среща с премиера Николай Денков в Министерския съвет. Протестиращите заявиха, че очакват премиера да дойде при тях и обсъждат по-мащабни акции ако правителството не изтегли от Еврокомисията внесените планове за..

публикувано на 01.10.23 в 17:31

Синдикатите отказват преговори с премиера за енергетиката

Трети ден продължава блокадата на автомагистрала „Тракия“, Подбалканския път и „Прохода на „Републиката“, от протестиращите енергетици и миньори. Те искат преразглеждане на енергийните планове и плановете за развитие на въгледобивните региони. В събота..

публикувано на 01.10.23 в 09:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Словения въвежда полицейски пропускателни пунктове по своите граници Словения ще постави полицейски контролно-пропускателни пунктове на своя територия в близост до граничните пунктове, включително по границата с Хърватия. Шенгенският режим остава..

публикувано на 29.09.23 в 14:00