Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Разбита руска бригада отстъпи позиции край Бахмут

Снимка: facebook.com/GeneralStaff.ua

На фронт от 3 км и в дълбочина от 2,6 км украинските сили разбиха и отблъснаха руската 72-ра мотострелкова бригада край Бахмут в Донбас, съобщи украинската агенция УНИАН. Големи загуби е понесъл и един от щурмовите отряди на руската компания „Вагнер“. Самият водач на наемниците от „Вагнер“ Евгений Пригожин във видео обвини руската военна част, че е избягала от позициите край Бахмут, предаде AFP.

Страните от ЕС започват в сряда обсъждане на 11-ия пакет от санкции срещу Русия в Украйна. Според документ, видян от AFP, Еврокомисията предлага спиране на износа на чувствителни технологии за 8 китайски компании заради подозрения, че ги продават на Русия. ЕС иска да се пресече реекспортът през трети страни за Русия на технологии, които могат да се използват на бойното поле, като например микрочипове и ще наложи санкции на фирмите и страните осъществяващи реекспорта. Като контрамярка Китай предупреди ЕС, че ще предприеме действия за защита на техните интереси, съобщи REUTERS. Външният министър Цин Ган заяви, че Пекин е "твърдо против" други държави да налагат свои собствени разпоредби или да предприемат едностранни действия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за отмяна на временните европейски ограничения върху украинския износ на зърнени култури за пет държави, сред които и България, наложени до 5 юни. В сряда и четвъртък в Истанбул ще се проведе четиристранна среща за подновяване на зърнения износ от Русия и Украйна, предаде ТАСС. Руското външно министерство посочи, че удължаването на сделката ще зависи от присъединяването на „Росселхозбанк“ към системата за международни разплащания SUIFT, премахването на ограниченията върху застраховането и презастраховането на руските кораби, отмяната на забраната за достъп до пристанищата, възобновяването на експлоатацията на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, както и деблокирането на чуждестранните активи и сметки на руски компании, свързани с производството и преработката на храни и торове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34