Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дългият път“ – фотографска изложба на Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу в София

7
Балчик, България, от серията Black sea, © Ванеса Уиншип/Agence VU'

Известните британски фотографи Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу ще представят за първи път творбите си в София. Тяхната изложба е озаглавена „Дългият път“ и е създадена специално за пространството на галерия „Синтезис“. Авторите ще присъстват лично на откриването, което ще се състои на 12 май.

Туапсе́, Русия, от серията Black sea, © Ванеса Уиншип/Agence VU'

Фотографиите, включени в експозицията проследяват над 30-годишния път, който Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу изминават заедно от студентските им години в Лондон, през документални серии заснети във Великобритания, Италия и Индия, работата им в Косово, Албания и Сърбия по време на Косовската война. Включени са техни творби от различни държави в Източна Европа и Балканите, включително от България, както и последните им проекти в САЩ.

Хаккяри, Турция, от серията Fault Lines/Turkey/East/West,© Джордж Георгиу

Днес двамата фотографи поделят времето си между английския град Фолкстън и българското село Мандрица.

Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу са сред големите имена на международната фотографска сцена. Те са членове на фотографските агенции VU’ и Panos/Prospekt, а работата им е показвана в институции като МоМА в Ню Йорк и Барбикан в Лондон. Изложбата им в София „Дългият път“ е част от програмата на Европейската нощ на музеите на 13 май.

Кукъс, Албания, от серията Balkan Journey, © Ванеса Уиншип

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Софийският университет е домакин на фестивал за африканско и карибско кино

За втори път в България се провежда Фестивал за африканско и карибско кино. Домакин на двудневното събитие (31 май и 1 юни) е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Организатори са катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания"..

публикувано на 31.05.24 в 07:10

София посреща нови гости в Къщата за литература и превод

Преводачите Ян Махей (Чехия), Елвира Борман   (Германия), Хана Сандборг (Швеция) ,Хана Карпинска (Полша) и Ливия-Мария Нистор (Румъния) ще са резиденти до октомври в Къщата за литература и превод. Къщата е съвместен проект на фондация "Следваща..

публикувано на 29.05.24 в 11:53

"Малката русалка" оживява на сцената на Софийската опера и балет

В навечерието на 1 юни деца от Балетна школа "Маша Илиева" ще представят "Ариел" – спектакъл, вдъхновен от любимия анимационен филм "Малката русалка". Представлението е на 29 май от 19:00 ч. в големия салон на Софийската опера и балет...

публикувано на 28.05.24 в 11:20