Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Рангелова – една българка зад кулисите на Евровизия 2023

Въпреки отсъствието на страната ни в конкурса, български език звучи от сцената в Ливърпул

Снимка: eurovision.tv

Знаете ли какво е общото между шведската група "АББА", световните звезди Селин Дион и Тото Котуньо, гръцката изпълнителка Елена Папаризу и нашумелите италианци от "Манескин"? Всички те са печелили песенния конкурс на Евровизия и са предоставили възможността страната им да бъде домакин на форума. Тази година обаче е различно. След безапелационния успех миналата година на украинците от "Калуш" с песента "Стефанія", Европейският съюз за радио и телевизия взе решение, че заради войната в Украйна домакинството трябва да бъде преотстъпено. През октомври 2022 г. официално беше обявено, че 67-ото издание на най-голямото музикално съревнование на Стария континент ще се проведе между 11-13 май в страната подгласник Великобритания, за рекорден 9-и път (след 1960 г., 1963 г., 1968 г., 1972 г., 1974 г., 1977 г., 1982 г. и 1998 г.). Главен организатор на двата полуфинала и големия финал на 13 май в Ливърпул е телевизия Би Би Си. И въпреки че България не участва със своя песен за първи път от последните шест години (поради финансови причини), тя има своя следа и в тазгодишната Евровизия.

Сред хората, отговорни за пищната визия на спектакъла е Зорница Рангелова от екипа на BBC. Тя е броудкаст инженер, специализиран във визуални ефекти, и живее на острова вече двайсет години.

В специално интервю за Радио България Зорница признава, че винаги е харесвала пищността на Евровизия и много е искала един ден да участва в създаването на тази музикална магия. Затова днес е безкрайно щастлива, че е успяла да реализира мечтата си. А ние – да научим истории от "кухнята" на тазгодишния песенен конкурс.

"Много се чудеха кой от градовете Глазгоу или Ливърпул да бъде домакин, защото със сигурност знаеха, че няма да правят събитието в Лондон, където има пренасищане от подобни мащабни прояви. Искаха да дадат шанс на други градове да се развият, защото едно подобно събитие привлича след себе си страшно много прояви – организират се други по-малки фестивали, туризмът се развива, хората преоткриват даденото място. Ливърпул надделя в тази ожесточена конкуренция, защото е един наистина космополитен град и преди години е бил изключително посещавано място от чужденци. Изборът му е наистина от голямо значение, за да възстанови славата си."

Самата сцена за конкурса е построена на огромен стадион в града, където се помещават и техническите, и артистични помещения на организатори и артисти, разказва ни Зорница. И ако за обикновения зрител, като нас, всичко е шоу, то за замесените в него се оказва различно. "В мига, в който дадено мястото е избрано за домакин на подобно събитие, то автоматично се приема за строителен обект във Великобритания", обяснява ни българката.

"И на този строителен обект трябва да се спазват всички правила, които повелява британското законодателство. Така всеки, който влиза на него – от техническия персонал до гримьори и сценографи – трябва да е минал специален курс за безопасност на труда на строителен обект. Безопасността на труда е много сериозно застъпена на такива големи мероприятия тук. Дори самите изпълнители преминават през подобно обучение още при първите си репетиции."

А колкото до обществения интерес към Евровизия тази година Зорница казва, че се наблюдава известна полярност.
"От социалните мрежи виждам, че няма такъв голям интерес, но хората в Ливърпул наистина очакват големия финал почти колкото коронацията на крал Чарлз III. Убедена съм, че интересът ще се повиши с наближаването на събота вечер."

37 са държавите-участници тази година в Евровизия, което е най-малкият им брой от десет години насам. До големия финал достигнаха 26 от тях и въпреки отсъствието на страната ни в конкурса, български език ще прозвучи от сцената в Ливърпул.

Сред финалистите е чешката сборна формация "Весна" VESNA и песента им "My Sister’s Crown", в която на български език рапира Танита Янкова. Тя е родена в България и е дъщеря на известния художник Тодор Янков. Заедно със семейството си живее от години в Прага, но не прекъсва връзката с балканските си корени. Самата песен е олицетворение на мотото на Евровизия тази година – "Обединени от музиката" ("United by Music"), и включва в себе си четири езика – български, украински, чешки и английски.

"VESNA са прекрасни изпълнители", казва ни и Зорница Рангелова и признава, че и за нея е било емоционално да чуе родния си език в песен на друга държава. Но личният ѝ фаворит е представителят на Швейцария Ремо Форер и песента "Watergun", който се надява да покори финала в събота. От двата полуфинала, които минаха, Зорница определя като най-сложна технически и визуално песента "Welcome To Our House" на британската певица Rebecca Ferguson и украинката Alyosha, която е била извън състезателната програма.


"Грандиозността – това ще запомня от Евровизия 2023. Толкова много хора от целия свят работят в името на голямото шоу. По време на пандемията всички се криеха зад маски и спазваха дистанция. Сега всички се обединиха, всякакви бариери паднаха и хората работиха наистина обединени заедно. Логистиката на това събитие е на световно ниво и мога да го сравня с организацията на мини олимпийски игри" – казва Зорница Рангелова.

Големият финал на Евровизия 2023 е на 13 май в Ливърпул и ще бъде излъчван на живо в YouTube канала на конкурса от 22.00 часа българско време. Очаква се над 160 милиона зрители по целия свят да бъдат обединени от музиката.

Снимки: Зорница Рангелова, ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20

Цветан Найденов – един българин в Шаолин

Той е дете на прехода, роден в края на 1989 година в София. Израснал е с филмите за кунгфу и мистиката на манастира Шаолин в Китай. Пътят му минава през тренировки по айкидо, НАТФИЗ и класа на проф. д-р Александър Илиев, където завършва висшето си..

публикувано на 02.04.24 в 11:15