Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Представители на българското и албанското МВнР се срещнаха в Тирана

Славена Гергова и Сокол Дедя
Снимка: МВнР

Политически консултации между външните министерства на България и Албания са се провели в Тирана на 16 май, съобщава българското МВнР. По време на разговорите са изтъкнати възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в икономиката, туризма, образованието и науката. Акцент в дискусиите са били темата за европейската интеграция на Западните Балкани и напредъкът на Тирана в този процес. Славена Гергова, генерален директор по европейски въпроси в българското МВнР, е отбелязала последователната подкрепа на страната ни за европейската интеграция на Албания и е посочила, че България е готова и занапред да помага на албанските си партньори със своя опит и практическа експертиза.
В рамките на посещението си в Тирана българската делегация се е срещнала с представители на организациите на българската общност в страната. Обсъдени са въпроси, които гражданите на Албания с българско самосъзнание идентифицират като приоритетни за общността.

Още от категорията

Българското гражданство ще се връчва със специална церемония

Отказалите се доброволно от българско гражданство няма да имат право на възстановяване, решиха депутатите на първо четене за промените в Закона за българското гражданство. Натурализация ще получават само неосъждани за престъпление от общ характер...

публикувано на 21.09.23 в 13:23

Вече има и втори обвиняем за побоя над Християн Пендиков в Охрид

За пореден път делото за побоя на секретаря на вече заличеното българско сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков беше отложено. Този път причината е протест на работещите в съдебната система в Северна Македония. Адвокатът на обвинения за..

публикувано на 21.09.23 в 13:16

Канатицата вдъхновява български фестивал в Канада и любопитен музикален проект

Българската общност във Ванкувър, Канада, провежда от 21 до 24 септември фестивал на българските народни танци и шевици "Канатица" с участието на групи от цяла Северна Америка и Канада. Това е 10-ото издание на фестивала и съвпада с 20-годишнината..

публикувано на 21.09.23 в 10:15