Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществените радиа на България и Румъния надграждат сътрудничеството си

Разван Йоан Динка и Милен Митев
Снимка: ebu.ch

Обществените радиостанции на България и Румъния задълбочават сътрудничеството си. Директорите, Разван Йоан Динка и Милен Митев, ще подпишат в София споразумение, което предвижда за срок от две години двете страни да разменят безплатно актуална информация и радио програми. Документът регламентира сътрудничеството в създаването на общи радио програми за по-доброто взаимно опознаване на аудиториите в двете държави. Достояние на радиослушателите от двете страни на Дунава ще бъдат и архивни записи, отнасящи се до историята и културата на другата страна или двустранните отношения. Споразумението предвижда също и възможността за обмен на професионалисти.

Надграждането на двустранните отношения беше договорено през март, по време на посещението на генералния директор на БНР Милен Митев в Букурещ.

Радио Румъния и Българското национално радио са дългогодишни партньори, както на двустранно ниво, така и в редица международни организации, като Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Любопитен факт е, че Радио Румъния Интернешънъл излъчва емисии на български език в периодите 1946-49г. и 1995-2004 година. Българското национално радио, от своя страна, разшири чуждоезиковите си редакции, разкривайки през 2022 година уеб страница на румънски език. Така актуалните събития от обществено-политическия живот в страната ни, културата и историята на България достига по-лесно до румъноезичната аудитория.

Съставил: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40